Над 70 тона военно оборудване е преминало през летището в Лиеж към Израел в последните месеци

0
16

 

Данните са от международни правозащитни организации

 

Над 70 тона военно оборудване е преминало през белгийското летище Лиеж по посока на Израел, съобщават днес белгийски медии, като се позовават на данни от международни правозащитни организации, предава БТА. Уточнява се, че този брой е отчетен след началото на войната между Израел и Хамас през октомври миналата година и че пратките са пристигали от САЩ.

Твърди се, че основно товарите са били съставени от малокалибрени боеприпаси и части за изтребители Ф-16 и Ф-35 на израелските въоръжени сили.

Неправителствените организации съобщават, че ще внесат жалба в съда за налагане на ограничения и отбелязват, че според местното законодателство няма нужда от допълнителни разрешения за изпълнение на такива полети, когато товарът остава на борда след кацане в Лиеж.

Миналата седмица няколко белгийски неправителствени организации внесоха жалба с искане за прекратяване на продажбата на оръжия за Израел, като посочиха израелско дружество за основен износител на военно оборудване през пристанището в Антверпен. В медийни информации бяха посочени данни, според които близо 253 тона боеприпаси са били превозени към Израел от пристанището в Антверпен и летището в Лиеж в последните години.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here