Полша обсъжда възможността да сваля руски ракети над Украйна

0
16

 

Според украинския външен министър нямало правни пречки, но властите в Полша все още обсъждат правната и техническата възможност

 

Полша разглежда техническите и правните аспекти на евентуалното използване на разположените на територията ѝ системи за противовъздушна отбрана за прехващане на руски ракети, преминаващи над границата между двете държави. Това обяви говорителят на полското външно министерство Павел Вронски за „Укринформ“, предава БТА.

Той коментира изявленията на президента на Украйна Володимир Зеленски и украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба във връзка с възможността полската ПВО да сваля руски ракети над територията на Украйна.

Вчера Кулеба заяви, че няма правни, нито пък свързани със сигурността или морала аргументи срещу това партньорите на Украйна да свалят руски ракети над нейна територия.

„Въпросът се обсъжда, като се взимат предвид правни и технически гледни точки, но все още няма взети решения“, заяви Вронски, като допълни, че Украйна е отправила запитване към Полша за подобна възможност.

Говорителят посочи, че въпросът е назрял в Полша, след като в края на март Русия наруши полското въздушно пространство със задържала се в продължение на 39 секунди в него крилата ракета, изстреляна по цели в Западна Украйна.

Според Вронски е обсъждан и въпросът дали разположени в Полша системи за ПВО може в подобни случаи да прехващат руските ракети над територията на Украйна и какви биха били правните последствия от това.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here