Социолог: Украйна може да остане само с 25 милиона души население

0
23

 

В най-лошия сценарий Украйна може да излезе от войната с 25 милиона души. Загубите на фронта обаче ще бъдат нищожни в сравнение с броя на напусналите страната. Това заяви ръководителят на Киевския международен институт по социология Владимир Паниото в интервю за OBOZ.UA.

„Демографската ни ситуация е много лоша. В същото време броят на загиналите на фронта е несравним с броя на тези, които са заминали в чужбина и не смятат да се връщат“, каза той.

Паниото отбеляза, че в момента около 6 милиона украинци са в Европа като бежанци, а други 1-2 милиона са в Русия. Според оценки броят на тези, които никога няма да се върнат обратно в Украйна, нараства със 100-150 хиляди всеки месец.

„Така нашите основни загуби от демографска гледна точка са хората, които няма да се върнат. Демографите казват, че в най-лошия случай може да останем около 25 милиона след края на войната край“,  смята социологът.

Според него проблемът с невръщането на бежанците се утежнява от негативното отношение към тях от страна на гражданите, останали в Украйна.

„Засега този негативизъм се излива в социалните мрежи, а в социологическите проучвания не се забелязва особено. Но бежанците също използват същите социални мрежи и виждат всичко“, предупреди Паниото.

източник: Труд

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here