Вицепрезидентът подкрепя протеста на университетските преподаватели: Те са в пълното си право

0
10

 

Ректорът на СУ: Недоволството от страна на преподавателите е основателно и е свързано с ниското заплащане

Университетските преподаватели са в пълното си право да протестират, подкрепям ги с цялата си душа и сърце. Това заяви в Чепеларе вицепрезидентът Илияна Йотова, която присъства на празника на града и 24 май.

„Не можем да говорим, че сме една от най-старите цивилизации, че България е в основата на създаването на славянската цивилизация, наред с латинската и византийската и едновременно с това в 21-ви век, когато най-големите предизвикателства са свързани с подготовка, с образование, с технологии, ние да имаме национални бюджети, които не само, че не увеличават вътрешния брутен продукт за образование, а го намаляват. Това е срамно“, посочи Йотова, цитирана от „Фокус“

По думите й, днешният протест, показва, че хората които протестират – нашите преподаватели, които всички нас ни възпитавали и са ни учили, протестират не толкова за своите заплати, а протестират за уважение, за авторитет и затова действително българското образование да се радва на вниманието и на грижите на българската държава.

По-рано днес ректорът на Софийския университет проф. Георги Вълчев коментира пред БНТ, че недоволството от страна на преподаватели е основателно.

„Свързано е с ниското заплащане на преподавателския труд на академичната общност, на администрацията, но това не е основният фокус. Най-големият проблем е, че нямаме ясно подредени политики как и какво ще променяме в бъдеще. Фокусът на-вече е върху това как ще се развива висшето образование, как ще се вписваме в новата Европейска академична общност“, заяви проф. Георги Вълчев.

По думите му университети не са основният проблем, заради който голяма част от студентите не успяват да се реализират или да си намерят работа по специалността след завършване.

„Бизнесът трябва да се замисли какви условия предлага на завършилите студенти, за да започнат работа и реализация. Има сфери, в които интересът е нисък. Носи се слава, че в тези дисциплини няма достатъчно кадри“, обясни още той.

Според проф. Георги Вълчев политиката за достъпа до образование е правилна.

„Образованието е бъдещето на нацията. Трябва да се даде шанс на всички млади хора, които искат да се развиват в определена професионален сфера, която са избрали. Друг вече е въпросът дали всички трябва да завършват.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here