Подкупи и кражби: какво се знае за арестите на високопоставени руски генерали

1
15

 

„Жалка гледка“, коментират руски военни кореспонденти ареста на главния кадровик на Министерството на отбраната Кузнецов

 

От края на април продължават арестите на високопоставени служители в Министерството на отбраната и неговите структури. Кремъл обяви „последователна работа“ за борба с корупцията; а повечето военни блогъри наричат ​​случващото се „чистки“.

Първо беше арестът на заместник-министъра на отбраната Тимур Иванов, обвинен в получаване на подкуп в особено големи размери. Според разследващите, на Иванов са му предоставяни „имотни услуги“ срещу съдействие за получаване на изгодни поръчки от руското министерство на отбраната. Размерът на подкупа не беше обявен официално, но според „Комерсант“ става дума за общо 1,185 милиарда рубли (около 24 милиона лева). По делото на Иванов бяха арестувани още бизнесменът Сергей Бородин и основателят на компанията „Олимпситистрой“ Александър Фомин.

„Комерсант“ писа, че компанияте на Фомин е построила безплатно дача за семейството на Иванов в Тверска област на брега на Волга и е възстановила имение от 19-ти век в центъра на Москва, където заместник-министърът живееше с бившата си съпруга Светлана Захарова.

Иванов е заместник-министър на отбраната от 2016 г. Той е държавен служител без офицерско звание, но има чин действащ държавен съветник I ст. Това е най-високият ранг в цивилната държавна служба, съответстващ на военното звание генерал от армията или адмирал от флота.

Като заместник-министър Иванов ръководи строителството и ремонта на обекти на Министерството на отбраната, включително изграждането на главния храм на въоръжените сили и парка „Патриот“, космодрума „Восточний“, базата за подводници в Камчатка и военните болници. След началото на военната операция Иванов отговаря за възстановяването на Мариупол.

Следващият шумен арест беше извършен на 14 май, само два дни след оставката на Сергей Шойгу от поста министър на отбраната. След Иванов началникът на главното управление на персонала на Министерството на отбраната генерал-лейтенант Юрий Кузнецов беше обвинен в получаване на подкуп в големи размери – също в услуги за собственост.

Той бе назначен на този пост през май миналата година, а преди това в продължение на 13 години ръководеше 8-мо управление на Генералния щаб, чиято задача е да опазва държавната тайна във Въоръжените сили. Според разследващите, престъплението за което е обвинен, датира от този период от кариерата на Кузнецов.

В Генералния щаб Кузнецов участва и в презаселването на специалисти, изпратени да учат в Краснодарското висше военно училище (КВВУ). Ако военнослужещите не могат да бъдат настанени във ведомствени общежития, трябваше да им бъдат осигурени места в хотели по държавни поръчки с Министерството на отбраната.

Според версията на ведомството, цитирана от „Комерсант“, Кузнецов помага на свой близък – предприемача Лев Мартиросянму да сключи договори с КВВУ за предоставяне на хотелски услуги на стойност 372 милиона рубли (около 7 610 000 млн. лв).

В замяна Мартиросян купува и регистрира земя в Краснодар за съпругата на Кузнецов за 7,5 милиона рубли и строи там жилищна сграда на стойност почти 23 милиона рубли. Така общата сума на подкупа на генерала под формата на парцел и къща възлиза на 30,5 милиона рубли, смята разследването.

По време на обиска в имуществото на Кузнецов са открити над 100 милиона рубли, включително в чуждестранна валута, както и златни монети, колекционерски часовници и луксозни предмети. Генералът не се призна за виновен. На съдебно заседание за обжалване на ареста той заяви, че всичко намерено у него „стотинка по стотинка“ е потвърдено от справка за доходи.

Кузнецов поиска да бъде преместен от следствения арест в домашен арест, позовавайки се на лошо здраве. Според генерала, той „има заболяване на щитовидна жлеза и всичко останало“, придобити по време на ликвидирането на аварията в Чернобил. Съдът обаче го остави в ареста, като намали престоя му в следствения арест само с един ден.

Последваха нови арести в рамките на няколко дни. На 17 май военен съд изпрати в следствения арест бившия командир на 58-ма армия на Южния военен окръг генерал-майор Иван Попов. В продължение на една седмица той беше със статут на заподозрян за измама в особено големи размери, след което му беше повдигнато обвинение.

Според Следствения комитет Попов е участвал в кражбата през 2023 г. на повече от 1,7 хиляди тона валцуван метал на стойност над 130 милиона рубли. Военно-гражданската администрация на Запорожка област го закупи с цел предоставяне на хуманитарна помощ за изграждането на отбранителни съоръжения.

Попов е известен с конфликтите си с военното ръководство. След като беше отстранен от командването на 58-ма армия, генералът записа аудиообръщение до колегите си и посочи като причина за оставката си откровени доклади до Генералния щаб за обстановката на фронта.

Държавната дума и z-общността се съмняваха, че генералът може да е участвал в корупционна схема. Членът на комисията по отбрана на Държавната дума Виктор Соболев нарече версията за продажбата на метални конструкции „неубедителна“. Самият генерал също отрича обвиненията, пише RTVI.

Военни блогъри припомниха заслугите на Попов в зоната на бойните действия и отбелязаха, че той е популярен сред личния състав. Седмица след ареста следствието поиска смекчаване на мярката за неотклонение на Попов, „като се вземат предвид характеризиращите го данни“ и „други обстоятелства, установени по време на разследването“.

На 23 май стана известно за двама арестувани наведнъж – началника на Главното управление на комуникациите на въоръжените сили, заместник-началника на Генералния щаб генерал-лейтенант Вадим Шамарин и началника на отдела за държавни поръчки на министерството на отбраната, Владимир Вертелецки.

Официалните подробности за случая на Шамарин бяха оповестени бързо. Според Следствения комитет от април 2016 г. до октомври 2023 г. генералът е получил подкуп в размер на 36 милиона рубли от генералния директор на пермския телефонен завод „Телта“ Алексей Високов и главния счетоводител на предприятието Елена Гришина.

Подкупът е плащане за „увеличаване на обема на продуктите, доставяни по държавни договори за нуждите на руското министерство на отбраната и общото покровителство“. Както в случая със заместник-министър Иванов и началника на кадровото министерство на отбраната Кузнецов, делото е образувано по член за получаване на подкуп в особено големи размери.

Шамарин отрича обвиненията. Според него той няма нищо общо с държавните поръчки на Министерството на отбраната към Пермския телефонен завод и просто е подписал споразумения. Според Шамарин е започнато наказателно преследване за отстраняването му от длъжност.

Генералът е обискиран, но не са открити нито луксозни предмети, нито скъпи часовници, нито големи суми пари. Заместник-началникът на Генералния щаб е задържан в „обикновена московска многоетажна сграда“ на улица „Полина Осипенко“, а иззетият от него автомобил „Мерцедес“ на стойност 14 милиона рубли е закупен на кредит, според „Комерсант“. Шамарин е в следствения арест.

Владимир Вертелецки е обвинен в злоупотреба със служебни правомощия при изпълнение на държавна отбранителна поръчка.

Според военни следователи през 2022 г. Вертелецки е приел незавършена работа като част от развойна дейност по държавна поръчка. В резултат на това щетите за държавата възлизат на повече от 70 милиона рубли. Следственият комитет не съобщи други подробности по случая.

Telegam канали и военни блогъри твърдят, че Вертелецки бил дал доходоносна държавна поръчка на бизнесмени, които познава, за което е получил кола и къща, които е регистрирал на името на свои роднини.

От декларациите на Вертелецки става ясно, че през 2020 г. приходите му рязко са се увеличили от 1,7 милиона рубли до 3,7 милиона. През същата година той става собственик на Audi Q7.

Според източник на ТАСС, в правоохранителните органи по делото Вертелецки фигурират „неидентифицирани лица“, по време на разследването могат да бъдат разкрити допълнителни обстоятелства и да се появят нови обвиняеми.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече арестите в Министерството на отбраната „последователна работа“ за борба с корупцията, като добави, че „разбира се, тук не говорим за никаква кампания“.

BIG5

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here