Съдът на ООН разпореди Израел незабавно да прекрати офанзивата си в Рафах

0
18

 

В обявеното днес решение се казва още, че съдът „не е убеден“, че евакуацията на цивилни от Рафах и други мерки на Израел са достатъчни за облекчаване на страданията на палестинците

 

Международният съд на ООН разпореди на Израел незабавно да прекрати офанзивата си в Рафах. От базираната в Хага институция обявиха, че хуманитарната ситуация в града се е „влошила допълнително“ и вече е определена като „катастрофална“.

Решението на съда идва след заведено от Южна Африка дело за геноцид от страна на Израел и с искане за прекратяване на военните действия, предава БНР.

В края на януари Международният съд на ООН нареди на Израел да предотвратява актове на геноцид срещу палестинците и да направи повече, за да помогне на цивилните в ивицата Газа. Тогава обаче съдът не разпореди прекратяването на огъня в палестинската територия, което всъщност бе поискано от Южна Африка.

В обявеното днес решение се казва още, че съдът „не е убеден“, че евакуацията на цивилни от Рафах и други мерки на Израел са достатъчни за облекчаване на страданията на палестинците. От институцията обявиха, че в рамките на един месец Израел трябва да предостави доклад за предприетите мерки.

Преди седмица съдът изслушва отговора на Израел на обвиненията на Южна Африка. В него беше посочено, че пред съда са представени неверни и пристрастни твърдения, базирани на източници на палестинската групировка.

Израелските сили започнаха в началото на този месец офанзивата в около град Рафах като част от войната срещу групировката „Хамас“ в ивицата Газа. Военните действия принудиха стотици хиляди палестинци да избягат от града и доведе до сериозно влошаване на хуманитарната ситуация там.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here