Честит 24 май! Почитаме делото на светите братя Кирил и Методий

0
15

 

На 24 май отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

С глаголицата се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Двамата братя превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най-необходимите за богослужението книги.

С това се полагат основите на старобългарския литературен език.

Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 г., където е погребан в базиликата „Св. Климент“. Методий продължава своята проповедническа и просветна дейност сред западните славяни до смъртта си на 6 април 885 г.

Кирило-Методиевото дело е съхранено и продължено от техните ученици – Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. В края на девети век двамата братя са канонизирани от църквата за светци.

В София празничният ден започва с традиционното шествие от площада пред Националния археологическия музей.

В 11 ч. е тържествената церемония пред Националната библиотека.

През целия ден входът в общинските музеи и галерии е бъде свободен. Следобед се открива се и Пролетният панаир на книгата, предава bTV.

Вечерта в Театър „Българска армия“ ще бъдат раздадени наградите „Аскеер“. Награда за цялостен принос в театралното изкуство ще получи актьорът Руси Чанев.

С шествия и тържества празникът ще бъде отбелязан в цялата страна.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here