Киев разследва 28 офицери заради провалите им при руската офанзива край Харков

0
18

 

Около 28 украински командири са изправени пред наказателно разследване заради военни провали от началото на неотдавнашната руска офанзива край Харков, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Държавното бюро за разследване на Украйна е започнало разследване, съобщават днес украинските медии.

Офицерите са обвинени, че не са успели да организират правилно защитата на границата на Украйна с Русия. Производството е вписано в официалния съдебен регистър.

След руската атака в района на 10 май украинската армия трябваше да евакуира силите си от предните позиции и няколко села, като имаше големи загуби на войници и оборудване.

Съобщава се, че разследваните 28 офицери са от командното ниво на 125-а бригада, 415-и стрелкови батальон, 23-а механизирана бригада и други части.

След първото отстъпление в резултат на руската офанзива командването на украинската армия замени командващия генерал в района. Губернаторът на Харковска област Олех Синехубов нареди на строителните компании да му докладват защо укрепленията не са построени, както е било разпоредено.

Украинските сили успяха да забавят настъплението на руските войски едва след дни, въпреки че тежките боеве на новия фронт продължават.

Вчера президентът Володимир Зеленски заяви, че украинската армия е възстановила контрола си в района. Военни експерти твърдят, че новата руска атака има за цел да обвърже украинските сили и да изведе руската артилерия напред, така че в обхвата на руските оръдия да се окаже вторият по големина град на Украйна.

Днес пък държавният глава определи руската атака срещу магазин „Направи си сам“ в Харков като „още една проява на руската лудост“.

„Само луди като [руския президент Владимир] Путин са способни да убиват и тероризират хората по такъв отвратителен начин“, заяви украинският лидер в ежедневното си видеообръщение.

По данни на регионалната служба за гражданска отбрана при нападението са загинали най-малко двама души, а 33 са били ранени.

Екипи на пожарната продължаваха да си пробиват път към разрушената сграда. Зеленски заяви, че по време на нападението в магазина за домашни потреби „Епицентър“ са се намирали около 200 души.

Украинският президент отново призова поддръжниците на Украйна за повече системи за противовъздушна отбрана.

Макар да призна, че днесв източната част на страната е бил свален още един руски изтребител Су-25, той заяви, че ако Украйна „разполагаше с по-адекватни, по-модерни системи и самолети за противовъздушна отбрана, руските военновъздушни сили, разбира се, отдавна щяха да са се разпаднали, както и черноморският им флот“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here