Орбан: Безумни и безотговорни са изявленията на западни политици за Украйна

0
19

 

Унгарският премиер Виктор Орбан смята за безумни и безотговорни изявленията на западни политици, насочени към ескалация на конфликта в Украйна и водещи до пряк сблъсък с Русия.

Отговаряйки на въпроси на канала Patriot в YouTube, правителственият ръководител каза още, че подобни действия създават заплаха от нова световна война с ядрено оръжие.

" width="800" height="600" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen" data-mce-fragment="1">Youtube Video

Коментирайки неотдавнашното предложение на лидера на основната фракция в Европейския парламент – Европейската народна партия – Манфред Вебер за въвеждане на задължителна военна служба в Европейския съюз, Орбан го нарече „олицетворение на налудничави идеи“. И засягайки непрекъснатата финансова подкрепа на Запада за военните операции в Украйна, той каза, че „никога не съм виждал нещо по-безотговорно през живота си“. Премиерът посочи и изключителната опасност от всякакви спекулации за използването на ядрени оръжия, като припомни, че по време на Втората световна война в началото никой не е допускал, че САЩ ще хвърлят атомни бомби върху Япония.

Отбелязвайки войнствените настроения в Брюксел, Орбан каза, че „Европейската комисия постепенно се превръща във военен съвет, а Европейският парламент във военен орган“. Според него това застрашава принципите, върху които е основан Европейският съюз.

„Тук не става въпрос само за война, въпреки че това със сигурност е най-важното нещо, но и за жизнеспособността на цялата европейска демокрация“, обясни Орбан.

„Когато чуя за определена мисия на НАТО в Украйна, косата ми настръхва“, каза Орбан. Той каза, че тактически ядрени оръжия, боеприпаси с обеднен уран, световна война, изпращане на войници от името на отбранителен съюз извън неговата територия – „всички това са ужасяващи неща“.

източник: Труд

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here