САЩ уверяват Европа: Ще продължим да ви изпращаме газ, обещаваме

0
11

 

Европа е все по-зависима от американския газ

 

Решението на президента на САЩ Джо Байдън да спре одобренията за нови проекти за втечнен природен газ (LNG) няма да се отрази на доставките за Европа. Това заяви пред „POLITICO“ високопоставен американски енергиен служител.

„Това не оказва влияние върху втечнения природен газ, който в момента се изнася“. Това заяви заместник-министърът на енергетиката на САЩ Дейвид Тюрк в интервю след среща на високо равнище с френски представители в парижкия бизнес квартал La Défense.

„Това също така не оказва влияние върху сегашното строителство за износ на още повече втечнен природен газ“, добави Тюрк. Като той говори от 27-ия етаж на небостъргач, където френското правителство държи няколко офиса.

Успокоението за тревожните европейски служители идва няколко месеца, след като Байдън спря подписването на висящ или бъдещ износ на втечнен природен газ от нови газови проекти. Това е изненадващ ход, предназначен да облекчи опасенията на загрижените за климата избиратели преди изборите през ноември.

Решението разтърси европейската индустрия, като се има предвид нарастващата й зависимост от американския втечнен природен газ. Тъй като ЕС настоява да се откаже от руския газ на фона на тежката война.

Износът на американски втечнен природен газ за ЕС непрекъснато се увеличава от началото на войната в Украйна. В момента съставлява половината от доставките на втечнен природен газ в блока – в сравнение с около една четвърт преди войната.

Общо САЩ изнасят около 14 милиарда кубически фута втечнен природен газ на ден, каза Тюрк. И вече е заделила до 48 милиарда кубически фута за износ от бъдещи проекти. Това е приблизително половината от вътрешното си производство на природен газ.

„Когато посочваме тези числа, мисля, че има известно успокоение, че има доставки, които са необходими.“, каза Тюрк.

Тъй като тези цифри се увеличават, беше „разумно“ да се преразгледат „последиците за климата и последиците за околната среда“. Това твърди американският енергиен служител.

„След като този анализ бъде актуализиран, ще се върнем към прегледа на приложенията.“

Според Администрацията за енергийна информация на САЩ, ЕС е внасял 7,1 млрд. кубически фута на ден от САЩ през 2023 г., като Франция е най-големият вносител на втечнен природен газ в ЕС.

Решението на администрацията на Байдън да спре новите одобрения се привежда в съответствие с пътя на Франция към климатична неутралност до 2050 г., заяви високопоставен френски служител пред POLITICO.

„Това е в съответствие с нашето виждане“. Това каза Софи Мурлон, генерален директор по енергетиката и климата във френското министерство на енергетиката.

източник: politico.eu, превод и редакция: Mediamall

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here