Валентин Вацев: Решение за ескалация или деескалация на войната в Украйна ще се вземе в тесен кръг във Вашингтон

0
22

 

Обвиненията към президента Радев в пропутинизъм и русофилия са абсолютно неадекватни, това каза пред БНР геополитическият анализатор Валентин Вацев по повод думите на българският държавен глава, че „нашият парламент трябва да работи за по-бързото преустановяване на тази война, а не за нейното по-нататъшно разпалване“. 

Според Вацев швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика в следващите години.

„Големият проблем е, че в европейските страни има дълбинно несъгласие по въпроса за ескалацията на войната в Украйна. Това е централният проблем, който касае и българската политическа класа, и съдбата на България, и участието ѝ в мероприятията на НАТО. Този въпрос обаче не се решава у нас. Предстои да бъде решен в САЩ. Там има дълбинно несъгласие между американската дълбока държава и малката, но добре ситуирана група от неоконсерватори, които държат ключовите ръководни позиции във външнополитическия живот. Големият конфликт е между волята на неоконсерватирите да има ескалация и съветниците на Джо Байдън, които са против такава.

Напоследък се вижда спектър от позиции и сред европейските държави членки на НАТО по същия въпрос. Струва ми се обаче, че силите против ескалацията са по-големи и по-активни“.

Валентин Вацев коментира думите на президента Радев, че „нашият парламент трябва да работи за по-бързото преустановяване на тази война, а не за нейното по-нататъшно разпалване“.

„Той беше обвинен в пропутинизъм и русофилия, което е абсолютно неадекватно твърдение. БСП, „Възраждане“, ИТН са по-скоро за мирно решение на въпроса. Има и други, които са на обратната позиция. Интересна е тезата на ДПС, които се опитват да свалят градуса на напрежението. Опасността от ескалиране на конфликта на украинска територия и възможността България да бъде замесена не е нулева. Нашите фактори по някакъв начин ще се разберат. Въпросът е ще могат ли да го направят американските, както и европейските страни“.

Всичко ще се реши на Световната среща за мир в Швейцария, където се ще се обсъжда ще има ли преговори и до какво трябва да водят, обясни анализаторът.

„Русия вече се е ангажирала с точка първа на китайския меморандум за мир. Китайската страна настоява проблемите на сигурността да се разглеждат като неразделни.

Второто ключово събитие, свързано с проблема за ескалация или деескалация, ще са резултатите на предстоящите европейски избори. Очаквам категорична победа на нови леви и на нови десни, които ще променят господстващия социаллиберален консенсус. Предстоящите избори ще бъдат фундаментално важни“.

Той коментира и думите на министъра на отбраната, че България е цел на хибридната агресия на Русия.

„Според определени български авторитети за всичко е виновен Путин, дори за глобалното затопляне. Това е безсмислена пропаганда“.

Вацев анализира и думите на служебния премиер Главчев, който потвърди, че България ще продължи да подкрепя Украйна, както и че изпращането на български войници там никога не било обсъждано.

„В навечерието на важните за България избори ангажираните страни ще заемат характерните си позиции. Всичко, което се говори днес, е насочено към предстоящите избори“.

Цялото интервю на Даниела Големинова с Валентин Вацев може да чуете тук.

Източник: БНР

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here