Полша не изключва изпращането на войски в Украйна

0
11

 

Полша не трябва да изключва изпращането на войски в Украйна, заяви външният министър Радослав Сикорски, докато Киев се бори да отблъсне руските напредъци. В коментари, цитирани от Ройтерс, Сикорски не уточни каква роля биха играли тези войски.

Докато съюзниците на Украйна в НАТО са обещали да осигурят на опустошената от войната страна пари и оръжия, колкото е необходимо, за да отблъсне руската инвазия, те обикновено изключват възможността за изпращане на войници в страната, предаде The Guardian.

Попитан в интервю дали Полша е готова да изпрати войски в Украйна, Сикорски каза: „Не трябва да го изключваме. Трябва да оставим руския президент Владимир Путин да гадае за нашите намерения“. Ройтерс съобщи за интервюто, което беше публикувано в полския вестник „Газета Виборча“, италианския „La Repubblica“ и испанския „El País“.

Френският президент Еманюел Макрон отвори възможността за изпращане на войски в Украйна на конференция в Париж на 26 февруари, като предложи, че една от областите, в които западните войски биха могли да помогнат, е обучението на украинците в Украйна.

Самият Сикорски преди това е заявил, че присъствието на войски на НАТО в Украйна „не е немислимо“. В понеделник, най-висшият командир на Украйна заяви, че е подписал документи, позволяващи на френски военни инструктори скоро да посетят украински тренировъчни центрове.

Русия напредва в Украйна след провала на контраофанзивата на Киев през 2023 г. да направи сериозни пробиви срещу добре укрепените руски войски, като силите на Киев са затруднени от закъснения в доставките на оръжия и боеприпаси.

Източник: „24 часа“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here