Путин призова да се разгледа въпроса за легитимността на Зеленски

0
21

 

Върховната рада и нейният председател остават единствените легитимни органи на властта в Украйна, заяви Владимир Путин, докато отговаряше на въпроси на журналисти в Узбекистан.

„Строго погледнато, според предварителната оценка, единствената легитимна власт (в Украйна. – бел. ред.) остават парламентът и председателят на Радата. Общо взето, ако искат да проведат президентски избори, тогава ще е необходимо да се отмени законът за военното положение, това е всичко. Да се проведат избори, но те не пожелаха да го направят“, подчерта той.

🚨🇷🇺🇺🇦Vladimir Putin: Zelensky’s presidency is illegitimate according to the Ukrainian constitution.

„It’s true that Presidential elections cannot be held while Martial Law is in place. But this doesn’t mean that Zelensky’s presidency can be prolonged.“ pic.twitter.com/xwcFs2QRFu

Държавният глава отбеляза, че този въпрос трябва да бъде сериозно и задълбочено анализиран. Той добави, че украинската конституция предвижда разширяване на правомощията на парламента, но не и на президента, по време на военното положение. В същото време основният закон не казва нищо за това, че резултатите от миналите избори на държавен глава се удължават, ако не се провеждат нови.

„Има член 111 от украинската конституция, който гласи, че в този случай правомощията на върховната власт, всъщност президентските правомощия, се предават на председателя на парламента“, уточни Путин.

Президентът също така подчерта, че намерението на украинските господари е тежестта на непопулярните решения да бъде понесена от сегашните киевски власти. Това включва и по-нататъшното намаляване на възрастта за военна служба. След подобни неуспешни стъпки господарите вероятно ще заменят „представителите на изпълнителната власт“ с такива, които няма да носят отговорност за тези решения. Путин отбеляза, че „ако това е идеята, логиката е ясна“.

Държавният глава добави, че Русия ще действа както намери за добре, независимо от това кой е на власт в Украйна.

Ако Западът продължи да въоръжава Украйна с оръжия с далечен обсег, Русия ще разшири санитарните зони по границите си, както направи в Харковска област. Ще пожънете плодовете на това, което сте посели, каза още Путин.

Източник: Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here