BILD: САЩ и Германия са заплашили Украйна със спиране на оръжейните доставки в случай на атаки срещу Русия

0
26

 

Лидерите на няколко държави обявиха, че техни оръжия вече може да бъдат използвани срещу руски цели, отбелязва германското издание

 

САЩ и Германия са заплашили Украйна с прекратяване на доставките на ракети, ако военните й ги използват за удари по цели на територията на Руската федерация, съобщава военният анализатор на германския вестник BILD Юлиан Рьопке, цитиран от „Фокус“.

Настояването на Запада оръжията, предоставени на Украйна от страните от НАТО да не бъдат използвани на или над руска територия, е огромен минус за Въоръжените сили на страната (ВСУ) – особено в битката за Харков.

„Казано по-просто: докато Русия изстрелва почти 5000 артилерийски снаряда по Харков всеки ден, Украйна няма право да изстреля нито един западен снаряд в отговор“, обясняват от редакцията.

Подобно е положението и с въздушните удари. На теория повечето използвани руски военновъздушни бази трябва да са в обсега на оръжията, които Киев е получил от западните страни. Но нито едно от тези оръжия не може да се използва за унищожаване на руски самолети, които не са във въздуха.

Украйна също не може да използва западни системи за противовъздушна отбрана срещу руски самолети и военните й трябва да чакат, докато бомбардировачите изстрелят крилати ракети и са над украинска територия, за да ги ударят, отбелязва вестникът.

„Украинската армия поне веднъж е използвала системата Patriot от Германия, за да предприеме самостоятелни действия. Реакция: гневни призиви от Берлин и Вашингтон и заплаха за прекъсване на доставките на противовъздушни ракети, ако подобен инцидент се повтори“, твърди BILD.

Най-накрая обаче има напредък по отношение на вдигането на западната блокада – лидерите на няколко държави обявиха, че техни оръжия вече може да бъдат използвани срещу руски цели. Много от използваните от ВСУ оръдия обаче стрелят с американски снаряди, а САЩ, заедно с Германия, се противопоставят на подобно използване, подчертава изданието.

Свързана тема:

Борел: Всяка страна от ЕС сама ще преценява дали нейно оръжие да се ползва по цели в Русия

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here