Русия е готова с отговор на забраната на руски медии в ЕС

0
17

 

Реакцията на руското външно министерство, след като преди две седмици Съветът на ЕС забрани дейността по излъчване в Европейския съюз на „Гласът на Европа“, „РИА Новости“, „Известия“ и „Российская газета“

 

Русия е подготвила отговора на забраната за излъчване на три руски медии в ЕС. Това каза на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предава ТАСС.

„Работата по отговора е на финален етап. Подготвили сме нашите предложения. Мисля, че буквално в следващите дни ще има междуведомствени съгласувания и тогава ще ви информираме за резултата“, коментира тя по отношение ответните мерки на забраната за излъчване в ЕС на три руски медии.

Решението на Съвета на ЕС да въведе забрана за излъчване в Европейския съюз на три руски медии – агенция РИА Новости, „Российская газета“ и „Известия“, както и чешкия портал „Гласът на Европа“, който Европейската комисия обвинява, че получава руско финансиране, влезе в сила на 17 май.

Захарова посъветва политиците от ЕС да помнят изявленията си за продоволствената сигурност

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова посъветва политиците от ЕС, след като одобриха „забранителните мита“ върху зърното от Руската федерация, да си припомнят изявленията си относно продоволствената сигурност.

„Съветвам ги да преразгледат собствените си изявления относно продоволствената сигурност, за която бяха загрижени преди две години. Помните ли? От тяхна гледна точка всичко беше заложено на карта, за да се нахранят нуждаещите се страни“, коментира Захарова решението на ЕС.

Според нея западните държави, техните лидери, техните официални представители са длъжни да отговарят пред народите на страни от различни континенти, когато са казали истината – преди две години, когато въведоха зърнени сделки с обещанието да изхранват бедните, или  сега, когато с всички усилия пречат на руските зърнени доставки.

„Знам отговора: те излъгаха преди две години, не им пукаше за каквато и да е глобална продоволствена сигурност, те просто искаха да напълнят джобовете на големите световни играчи, а те бяха главно американски, англосаксонски компании, които се занимаваха с препродажба и направиха колосално състояние, те се възползваха от политическата криза в Европа, а и в света като цяло… това забогатяване не беше просто незаконно, беше кърваво“, заяви Захарова.

Говорителят на руското Външно увери, че Русия ще продължи да бъде надежден доставчик на енергийни ресурси и храни. „Ще търгуваме и ще поддържаме финансови отношения и контакти с тези страни, които са заинтересовани от това и които знаят какво означава равнопоставеност, честен, честен, взаимноизгоден диалог“, подчерта Мария Захарова.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here