„Файненшъл Таймс“: НАТО има само 5% от необходимата противовъздушна отбрана за защита на източния фланг

0
18

 

Европа разполага само с малка част от способностите за въздушна отбрана, които са необходими, за да защити източния си фланг, сочат собствените изчисления на НАТО. Те показват мащаба на уязвимостите на Стария континент, пише „Файненшъл Таймс“.

Войната на Русия срещу Украйна показва значението на въздушната отбрана, докато Киев моли Запада за допълнителни системи и ракети, за да защити градовете, войските и енергийната си мрежа от ежедневните бомбардировки.

Но според източници, запознати с конфиденциалните отбранителни планове, очертани миналата година, държавите от НАТО са в състояние да осигурят под 5% от способностите за въздушна отбрана, които се смятат за необходими, за да защитят страните членки от Централна и Източна Европа от пълномащабно нападение.

Високопоставен дипломат от НАТО казва, че способността за отбрана срещу ракетни и въздушни удари е „голяма част от плана за отбрана на Източна Европа от атаки“ и допълни: „И точно сега я нямаме“.

Външните министри на страните членки на НАТО ще проведат двудневна среща в Прага от четвъртък, за да подготвят срещата на върха на ръководителите на алианса във Вашингтон през юли, където укрепването на европейската отбрана ще бъде централна тема.

Някои европейски ръководители и военни представители казват, че Русия може да има способността да нападне страна членка на НАТО до края на десетилетието.

В подробен преглед на отбраната миналата година британското правителство определи „предизвикателството да се защитим… срещу нападение от небесата“ като „най-голямото от над 30 години насам“.

Усиленото използване от Русия на ракети, дронове и силно разрушителни „плаващи бомби“ от времето на СССР в Украйна засилва неотложността на усилията на страните от НАТО да увеличат разходите за отбрана след десетилетия на съкращения на военните бюджети.

„[Въздушната отбрана] е една от най-големите дупки, които имаме. Не можем да го отречем“, коментира втори дипломат от НАТО.

Неуспехът на европейските държави в НАТО през последните месеци да предоставят допълнително оборудване за въздушна отбрана на Украйна показва ограничените наличности на континента от скъпи и бавни за производство системи.

Това доведе до поредица от припокриващи се инициативи за намиране на дългосрочни решения. Миналата година Германия задейства инициативата „Небесен щит“ с десетина други страни членки на ЕС за разработване на споделена система за въздушна отбрана, използваща американска и израелска технология.

Но Франция публично критикува предложението и предложи конкурентна концепция, подкрепена от по-малък брой съюзници.

Автор: Хенри Фой, Джон Пол Ратбоун, ft.com

Източник: investor.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here