Байдън представи план за 6-месечно прекратяване на огъня в Газа в три фази

0
17

 

Новината дойде на фона на пропалестински демонстрации в Ню Йорк

 

Условията на сделката между Израел и радикалното палестинско движение Хамас предвиждат шестседмично прекратяване на огъня и изтегляне на войските от всички населени райони на ивицата Газа. Президентът на САЩ Джо Байдън обяви това, изнасяйки кратка реч в Белия дом за ситуацията в Близкия изток, предава кореспондентът на ТАСС във Вашингтон.

Според Байдън новите израелски предложения са предадени на Хамас от представители на Катар и включват три етапа на разрешаване на напрежението.

Първата фаза ще продължи шест седмици, включва пълно прекратяване на огъня, изтегляне на израелските войски от всички населени райони на Газа, освобождаване на редица заложници, включително жени, възрастни хора, ранени и освобождаване в замяна на стотици палестински затворници“, каза президентът на САЩ. Той отбеляза, че на първия етап от сделката се планира да се увеличи обемът на доставките на хуманитарна помощ за ивицата Газа до 600 камиона дневно.

Както обясни Байдън, очаква се по време на шестседмичното примирие Израел и Хамас да обсъдят условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да се премине към втория етап от сделката. Според президента на САЩ, ако дискусията продължи повече от шест седмици, примирието ще остане в сила, докато страните не постигнат разбирателство.

Втората фаза на споразумението включва освобождаването на „всички оцелели заложници, включително мъже войници“, изтеглянето на израелските войски от ивицата Газа и „постоянно прекратяване на огъня“, което ще остане в сила, докато Хамас се придържа към разпоредбите на сделка, каза Байдън. Третият етап от споразуменията предвижда възстановяване на ивицата Газа, както и предаване на останките на всички загинали заложници на Хамас на техните близки, обясни собственикът на Белия дом.

Нетаняху беше поканен да говори и пред двете камари на Конгреса на САЩ

Лидерите на Конгреса на САЩ поканиха израелския премиер Бенямин Нетаняху да говори на съвместно заседание на двете камари на американския законодателен орган. Това се казва в писмо, публикувано от пресслужбата на председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън (републиканец от Луизиана).

„Ние се присъединяваме към държавата Израел във вашата борба срещу тероризма, особено след като радикалното палестинско движение Хамас продължава да държи в плен американски и израелски граждани и неговите лидери заплашват регионалната стабилност“, се отбелязва в документа от името на двупартийното ръководство от Камарата на представителите и Сената на САЩ, бихме искали да ви поканим да говорите на съвместната сесия на Конгреса.“

Както отбелязва източникът на The Hill, речта се очаква да се състои „през ​​следващите осем седмици или малко след августовската ваканция“ на Конгреса. Преди това Нетаняху се обърна към американските законодатели през 1996, 2011 и 2015 г. Според изданието редица законодатели, които подкрепят Палестина, може да бойкотират премиера.

Пропалестински демонстранти протестират в Бруклинския музей в Ню Йорк

Бруклинският музей в Ню Йорк беше принуден да затвори един час по-рано в петък, след като активисти, протестиращи срещу израелските военни действия в ивицата Газа, нахлуха в сградата. Това съобщи New York Post.

Според нея общо около хиляда протестиращи са дошли до музея, не се уточнява колко точно са успели да влязат в сградата. Демонстрантите повредиха произведения на изкуството, изложени в музея, изкачиха се на покрива на сградата и закачиха плакат с пропалестински лозунг.

Стигна се до сблъсъци между протестиращи и охраната на музея. Пристигналата на мястото на протеста полиция задържа някои активисти. Броят на арестуваните все още не е обявен.

Ситуацията в Близкия изток рязко се влоши след проникването на бойци на Хамас от ивицата Газа на израелска територия на 7 октомври 2023 г., което беше придружено от убийството на жители на гранични селища и вземането на повече от 240 заложници, припомня ТАСС. В отговор Израел започна военна операция в Газа с цел унищожаване на военно-политическата структура на Хамас и освобождаване на всички отвлечени. В края на ноември 2023 г. с посредничеството на Египет и Катар беше установено временно хуманитарно примирие, което продължи една седмица. През това време според Израел са освободени 110 заложници. На 1 декември примирието беше нарушено, военните действия бяха подновени и продължават и до днес.

BIG5 по информации на ТАСС, New York Post, The Hill 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here