Италия предупреждава да не се вземат „импулсивни“ решения относно оръжията за Украйна

0
11

 

Това е много деликатен момент, не трябва да правим погрешни стъпки“ и трябва да избягваме „всякакви импулсивни мерки или декларации“, заяви Таяни 

 

Италианският външен министър Антонио Таяни заяви днес, че се противопоставя на възможността Украйна да използва италиански оръжия за нанасяне на удари в Русия, като предупреди да не се вземат „импулсивни“ решения по този въпрос, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Няколко държави от НАТО подкрепят евентуалното използване на оръжия, доставени на Украйна от западни държави, за извършване на нападения на руска територия, но Италия, която е сред основателите на алианса, остава против.

„Това е много деликатен момент, не трябва да правим погрешни стъпки“ и трябва да избягваме „всякакви импулсивни мерки или декларации“, заяви Таяни по време на посещение в Рапало, Северозападна Италия, съобщиха италианските агенции АДЖИ и АНСА.

„Дори САЩ не са разрешили безразборното използване на оръжията си, а само нанасянето на удари по базите, от която излитат дроновете. Те също са много предпазливи“, добави министърът, цитиран от агенция АДЖИ.

Таяни добави също, че Италия е готова „през следващите седмици“ отново да изпрати помощ на Украйна.

Той повтори обаче, че „ние няма да изпратим нито един италиански войник да се бие в Украйна, защото не сме във война с Русия“, цитиран от италианската агенция АДЖИ.

Германия обяви вчера, че е разрешила на Украйна да обстрелва с германски оръжия цели в Русия.

Ден по-рано САЩ обявиха, че частично са отменили ограниченията си, за да позволят на Украйна да защити Харковска област, която граничи с Русия.

Според американски служители тази промяна от страна на Вашингтон е в отговор на многократните бомбардировки от страна на руските сили на Харков, втория по големина град в Украйна.

Киев съобщи днес, че през изминалата нощ Русия е изстреляла повече от сто ракети и безпилотни самолети по територията на Украйна, насочени към енергийни обекти в цялата страна.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here