НАТО цели да доставя на Украйна военна помощ за минимум 40 млрд. евро годишно в дългосрочен план

0
13

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг омаловажи всякакъв риск от ескалация на отношенията с Русия след решението на Съединените щати да разрешат на украинците да нанасят удари на руска територия

 

НАТО се стреми да установи военната си подкрепа за Украйна на дългосрочна основа, на минимално ниво от 40 млрд. евро годишно, „толкова дълго, колкото е необходимо“. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви пред репортери в петък, че е направил това предложение на неофициална среща на външните министри на Алианса, състояла се в Прага, предава БТА, позовавайки се на Франс прес.

„От руското нахлуване в Украйна през 2022 г. съюзниците са предоставили на Украйна военна помощ в размер на приблизително 40 млрд. евро годишно. Трябва да поддържаме поне това равнище на подкрепа всяка година, докато е необходимо“, подчерта Столтенберг пред медиите в края на срещата.

Тъй като това беше неофициална среща, не бяха взети никакви решения, но „постигнахме значителен напредък“ в няколко области“, каза той.

НАТО също така иска да си възвърне контрола върху координацията на военната си помощ за Украйна, която досега се предоставяше от Съединените щати.

Столтенберг отбеляза, че „99% от военната помощ за Украйна идва от страните от НАТО. Така че има смисъл НАТО да играе по-голяма роля“, обясни той.

Генералният секретар на Алианса също така омаловажи всякакъв риск от ескалация на отношенията с Русия след решението на Съединените щати да разрешат на украинците да нанасят удари на руска територия близо до Харковска област при определени условия с оръжия, доставени от САЩ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here