Никога не е обсъждано изпращането на наши военни в Украйна, увери министърът на отбраната

0
15

 

Според Атанас Запрянов НАТО не е участник във войната в Украйна, а Украйна от своя страна има право да използва българските оръжия както намери за добре

 

„Изпращането на български военни никога не е била обсъждана – нито при предното политически избрано правителство, още повече сега – при служебното правителство“.

Това каза в интервю за предаването „Тази събота“ по bTV служебният военен министър Атанас Запрянов и напомни, че съгласно Конституцията правителството няма правомощия да изпраща войски където и да е.

„Служебното правителство изпълнява решенията на българския парламент, а те са: ние участваме в подготовката на украинските военни сили извън територията на Украйна“, допълни Запрянов.

„Според Устава на ООН Украйна е в правото си както да получава помощ, като жертва на агресия, така и да използва предоставената ѝ помощ по начин, по който тя намери за добре. Поразяването на военни цели от Украйна на руска територия не е нарушаване на международното право“, заяви министърът на отбраната.

Миналата седмица София беше домакин на Парламентарната асамблея на НАТО. Фокусът на форума бе войната в Украйна.

„Фокусът беше върху помощта, която страните от НАТО трябва да продължат да оказват на Украйна. Страната е жертва на агресия от страна на Русия“, коментира министърът на отбраната.

Той подчерта, че асамблеята се провежда в навечерието на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли.

На форума в София се дискутираше Украйна да може да обстрелва легитимни военни цели на руска територия като за това ползва предоставена от съюзниците военна помощ. Тема, по която страните в Алианса остават разделени.

„По отношение на нашата помощ за Украйна ние се придържаме към Устава на ООН , а и всичко, което сме изпратили, има отбранителен характер. Ние изпращаме техника за поразяване на цели“, уточни по този въпрос Атанас Запрянов.

Той коментира и изявлението на президента Румен Радев, че всички старни от НАТО са замесени във Военния конфликт между Русия и Украйна.

„Не, това не е вярно, не кореспондира с Устава на ООН – помощта няма характер на пряко участие в конфликта. В момента по света има 53 военни конфликта – ако използваме тази логика, всеки, които помага на някого в такъв конфликт, е част от него“, заяви министърът.

Още по темата:

US анализатор: Предоставянето на Украйна на ракети за удари по Русия е обявяване на война

Зеленски: Ударите срещу руска територия са “въпрос на време”! Кремъл: Европа умишлено разпалва предвоенна истерия

Politico: С решението си Байдън въвлече още повече САЩ в конфликта в Украйна

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here