ООН: Над 1 милион палестинци са напуснали принудително Рафах

0
15

 

Принудителното разселване е накарало над един милион души да напуснат град Рафах в ивицата Газа, съобщи днес Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци, предаде Ройтерс.

Малкият град, разположен в южната част на крайбрежния анклав, е приютил около 1 милион палестинци, избягали от израелските удари в други части на ивицата Газа, съобщиха групите за помощ.

От началото на май израелските военни провеждат в Рафах ограничена по думите им военна операция за изкореняване на бойците на палестинското въоръжено движение „Хамас“ и разрушаване на инфраструктурата, използвана от ислямистката групировка, която управлява Газа.

Израелските военни са казали на цивилните да отидат в „разширена хуманитарна зона“ на около 20 километра от града, допълва БТА.

Голям брой палестинци се оплакват, че са уязвими на израелски атаки, където и да отидат, и че през последните няколко месеца се придвижват нагоре-надолу по анклава.

Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци съобщи, че хиляди семейства сега намират подслон в повредени и разрушени съоръжения в град Хан Юнис, където международната агенция предоставя основни услуги въпреки „нарастващите предизвикателства“, отбелязва Ройтерс.

Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци спря работа в Рафах, премести се в друг град в Газа – Хан Юнис

Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци спря работата си в Рафах в ивицата Газа след нахлуването на израелски военни части в най-южния град в крайбрежната територия, предаде ДПА. „Агенцията бе принудена да преустанови своите здравни и други жизненоважни дейности в Рафах“, написа снощи ръководителят ѝ Филип Лазарини в социалната платформа „Екс“.

Благотворителната организация вече работи за територията на ивицата Газа от град Хан Юнис, който се намира северно от Рафах. Нейни служители извършват дейности и в централната част на анклава.

„Въпреки че са налице щети по всички наши съоръжения, ние подновихме дейността си в Хан Юнис“, добави Лазарани.

Израелските Сили за отбрана (ЦАХАЛ) продължават военната си операция в Рафах въпреки недоволството на международната общност.

Според Израел намиращият се на границата с Египет град е последният бастион на радикалната палестинска групировка „Хамас“, чието кръвопролитно нападение срещу израелска територия на 7 октомври миналата година даде началото на израелското настъпление в ивицата Газа, отбелязва ДПА.

Някои от израелските съюзници обаче се противопоставят на сухопътна операция в пренаселения с цивилни град Рафах. Много от палестинците, които потърсиха убежище там, са се изнесли, като според Лазарини в момента в Хан Юнис и в централната част на крайбрежната територия се намират 1,7 милиона души.

По думите на ръководителя всичките 36 палаткови лагера на организацията му в град Рафах в момента са празни. На 7 май израелските сили установиха контрол върху граничния контролно-пропускателен пункт „Рафах“ от палестинската му страна.

Източник: dnes.dir.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here