Русия предупреди САЩ да не подценяват сериозността на ответната реакция, която могат да получат

0
19

 

Русия предупреди САЩ да не подценяват ответната реакция, която могат да получат, след като разрешиха на Киев да използва американски оръжия за удари по цели в Русия. 

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков каза пред журналисти: „Бих искал да предупредя американците да не допускат грешни изчисления, които могат да имат фатални последици. По неясни причини те подценяват сериозността на ответната реакция, която могат да получат“.

На 30 май президентът на САЩ Джо Байдън тайно е дал разрешение на Киев да предприеме ответни удари по руски региони, граничещи с Харковска област. В същото време говорител на Държавния департамент потвърди пред медиите, че Байдън е разрешил на Украйна да използва американско оръжие за контраатаки срещу цели на руска територия.

В същото време заместник-министърът на външните работи призова американските лидери, които правят изявления за подобни удари, да приемат сериозно предупреждението, отправено от руския президент Владимир Путин на пресконференция след преговорите в Ташкент.

Рябков също така подчерта, че Русия ще потуши всички действия на киевския режим, като например атаката на киевския режим срещу руските системи за предупреждение за ракетно нападение. Отговорът на руската страна на подобно нещо може да бъде асиметричен, подчерта той.

На 28 май Путин коментира предложенията да се позволи на Украйна да нанася удари по Руската федерация, като призова страните от НАТО да се замислят „с какво си играят“ в конфликта с Русия. Той отбеляза, че страните от Северноатлантическия алианс не трябва да забравят за своята малка територия с компактно население.

Западните страни увеличиха военната и финансовата подкрепа за Киев на фона на специалната операция на Русия за защита на Донбас, която беше обявена от руския президент Владимир Путин на 24 февруари 2022 г., след като ситуацията в региона се влоши заради обстрела от страна на украинските военни. Напоследък обаче Западът все по-често говори за необходимостта от намаляване на помощта за Украйна.

Източник: „Известия“, Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here