Поетичният тандем Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостува в Българския културен институт в Берлин

0
17

 

Второ десетилетие двамата държат първото място в сърцата на изкушените от изящна словесност читатели

 

Поетичният тандем Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостува в Българския културен институт в Берлин на 6 юни 2024 г. (четвъртък). Авторите и техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева, съобщиха от Културния ни институт в немската столица, предава БТА.

„Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи първото място в сърцата на изкушените от изящна словесност читатели, ще се срещне с берлинската публика. Маргарита Петкова и Добромир Банев ще докажат на практика, че само в „Абсурдни времена“ „Всички дни ще се казват неделя“, за да има „Още бели нощи“, споделиха от Института.

Срещата с авторите започва в 19:00 часа. Входът е свободен, но поради ограничения брой места е възможен само с предварителна регистрация на електронен адрес: [email protected].

Маргарита Петкова е родена на 21 февруари в София. Завършва специалност „Българска филология“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Първите ѝ публикации са още от ученическа възраст. Дебютната ѝ книга „Дива къпина“ излиза през 1983 г.

Оттогава досега има издадени десетки стихосбирки. Автор е на текстовете на над 200 популярни песни, между които „Болката отляво”, „Бермудски триъгълник”, „Чифт обувки”, „Самотен ловец е сърцето”, „Мъчно ми е”, „Мъжът на 60”, „Балкански синдром”, „Отведи ме оттук”, „Не ми пука”, „Иване, Иване”, „Нова годино”, „Бог се роди, Коледо”.

Работи предимно с композитора Стефан Димитров и Богдана Карадочева, както и с други музикални творци и изпълнители. Автор е на либретото на пет мюзъкъла, реализирани от Хачо Бояджиев, Николай Николаев, Боряна Пунчева и Димитър Чернев.

Освен поет, е и публицист, коментатор в печатно издание, колумнист и редактор в културни сайтове. Превежда от руски и френски.

От 2011 г. до 2020 е член на Управителния съвет на Национален фонд „Култура” при Министерство на културата. Членува в Съюза на българските писатели от 1988 г.

Член на Асоциацията на софийските писатели и председател на департамент „Поезия“. Член на Академия „Славянска прегръдка“. Носител е на редица награди за поезия. А през 2020 година получава голямата награда „Евтим Евтимов” за цялостен принос в българската поезия.

Добромир Банев е роден през 1969 г. в град Ловеч. Пише от юношеска възраст. Дипломира се като юрист в Софийския университет през 1993 година. Първата му книга „Еднакво различни“ излиза през 2011 г. Следват две книги, издадени в съавторство с поетесата Маргарита Петкова – „Абсурдни времена – 1 и 2“.

По „Абсурдни времена“ в Театър „Сълза и смях“ се играе спектакъл с участието на Нона Йотова и Петър Антонов.

През 2014 г. излиза книгата „В понеделник ще е късно“. През 2015 г. негови творби са включени в Антология „Поезия 21 век“ и в други сборници за съвременна българска поезия.

В началото на 2016 г. излиза книгата „Зад огледалото“, включваща 33 негови стихотворения и 33 от Маргарита Петкова, а на 13 февруари 2017 г. се състоя и премиерата на „Аз съм в другото такси“ – сборник с къса проза, включващ и фотографии на Ивелина Чолакова.

Следват стихосбирките „Любов до синьо” (2019), „Обичай ме бавно” (2020), през 2023 г. е включен като автор в Антологията за любовна лирика „Горчиво вино“. През същата година е и премиерата на „Всички дни ще се казват неделя“ – книга с любовна лирика. Добромир Банев е автор на редица текстове за популярната музика и активно се занимава с публицистика за различни печатни и електронни медии.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here