Извеждат бездомните от Париж, за да бъдат скрити. Активистите са ужасени

0
15

 

Акцията е заради Олимпийските игри, но проблемът е, че десетки хиляди спят по улиците на Париж

 

Френски активисти съобщават, че хиляди „нежелани хора“ са били изведени като част от операция по „социално прочистване“ преди Олимпийските игри в Париж.

Сред изведените са търсещи убежище, както и семейства и деца, които вече са в опасно и уязвимо  положение, се казва в публикуван в понеделник доклад на групата Le Revers de la Médaille, която представлява 90 асоциации, съобщава The Guardian.

Полицията също така е поела контрол над проституиращите и наркозависимите, отстранявайки ги от обичайните им мрежи, където биха могли да получат жизнено важна медицинска помощ и подкрепа.

„Регионът Ил дьо Франс е освободен от определени хора, които управляващите смятат за нежелани“, се казва в заключение.

Изселването и разрушаването на палатковите лагери в и около града се засилиха от април миналата година, като за последните 13 месеца са били разселени 12 545 души.

Пол Алузи, координатор по здравен мониторинг в Médecins du Monde, обвини властите в „социално прочистване“ на най-уязвимото население на града, така че Париж да се „появи в най-ласкателната светлина“ на Олимпийските игри. Хората се превозват с автобуси до временни регионални центрове, създадени миналата година, каза той. Но всичко това не решава истинските проблеми, свързани с тази категория хора.

Необходими са най-малко 20 000 домове в цяла Франция, включително 7 000 в района на Ил дьо Франс, за да се осигури дългосрочно решение на проблема с бездомните. Кметството на Париж е изготвило план за осигуряване на хиляда места за спешна помощ, но той все още не е одобрен от префекта.

Кметът на Париж Ан Идалго заяви, че кметството иска от правителството, което отговаря за спешното жилищно настаняване, да разработи устойчив план за настаняване на около 3600 души, живеещи по улиците на столицата „в течение на много години“. Миналата година тя настояваше никой да не бъде принуждаван да напуска града.

„Възмутена съм, че този проблем се прехвърля на градската управа, защото това не е наша отговорност. Вече правим много неща, настанявайки семейства в домове всяка седмица“, каза Идалго.

На пресконференция през април Пиер Рабадан, бивш френски играч на ръгби и сега заместник-кмет, отговарящ за Олимпийските игри каза, че проблемът е в броя на бездомните хора, живеещи по улиците на Париж, а не в Игрите:

„Не се възмущавайте, че хората биват разселени заради Олимпийските игри, възмущавайте се, че 3600 души спят по улиците. Разбира се, трябва да намерим достойно решение за това“.

превод: Opposition.bg

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here