Шуробаджанащина в ЮЗУ: Ректорът назначи тъстът и тъщата в университета

0
19

 

Потресаваща шуробаджанащина се шири в Югозападен университет „Неофит Рилски“ в Благоевград. Това разкрива сайтът toppresa.com, съобщавайки, че новоизбраният ректор проф. Николай Марин е назначил на длъжности в ЮЗУ … тъща си и тъст си Галя и Димитър Прокопови. Медията не уточнява точната длъжност на тъщата, но за тъста се знае, че работи като дърводелец в ЮЗУ.

 

Припомняме, че преди да стане ректор, името на проф. Марин бе забъркано в скандал за фалшиви дипломи. Като преподавател по международно право и декан на Правно-историческия факултет, той беше обвинен миналата година, че под негово ръководство са фалшифицирани дипломи, заради което университетът бе обект на проверка от МОН.

Проверката е установила, че в Глaвнaтa ĸнигa на ЮЗУ е имaлo „поправени“ тeĸcтoвe c ĸopeĸтop, липcвaли oцeнĸи, други били нaнeceни бeз пoдпиc, а има и оценки, пoд ĸoитo ce e пoдпиcaл дpyг пpeпoдaвaтeл, a нe тoзи, ĸoйтo вoди yчeбнaтa диcциплинa.
Hapyшeниятa били нaд 130 в различни дисциплини от Правно-историческия факултет. В тoвa чиcлo издaдeни фиĸтивни диплoми и обучение в съкратени срокове в регулираната специалност „Право“. Излиза, че в периода между 2015 и 2018 г. в ЮЗУ или са приети випуски от вундеркиндчета, които са учили по 16 часа дневно, или дипломите са издадени в нарушение на закона.

Всички те се отнасят за периода, когато настоящият ректор на ЮЗУ – проф. Николай Марин, е бил декан, а преди това и зам.-декан на Правно-историческия факултет. Преподаватели от университета твърдят, че дори неговата съпруга Марина Марина е завършила право по съкратената процедура, но с отличие и за две години стана юрист.

Кощунствата обаче не спират дотук – след проверката на МОН, която се занимава именно с мистериозно появилите се в Главната книга оценки с подпис, различен от този на преподавателя титуляр, Академичният съвет на ЮЗУ се събира през февруари, за да „ремонтира“ правилника на университета, като в неговия чл. 37 вписва нова алинея. Тя гласи: „Ръководителите на основните звена по предложение на катедрения съвет възлагат на преподавател от факултета вписването в Главната книга на оценките от изпитния протокол на студентите по съответната дисциплина в случаите на отпуск на титуляра, независимо от основанието за ползването му, с продължителност повече от един месец, както и при прекратяване на трудовото правоотношение с него.“

Така ЮЗУ опитва с правилника си да узакони нарушението на закона. И създава впечатление, че си изгражда защитна версия за фалшивите оценки. Комичното е, че поправката в правилника се случва след констатациите от министерството, които вече са изпратени на прокуратурата.

Какви закононарушения ще бъдат открити обаче зависи на този етап от Окръжната прокуратура в Благоевград. В нея работят 18 обвинители, като 15 от тях са завършили именно Югозападния университет. Наблюдаващият прокурор обаче е с диплома от СУ „Св. Климент Охридски“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here