Томислав Дончев: Не трябва да допускаме нови избори през есента

0
12

 

„Т.нар. сглобка се разглоби поради огромната жажда за власт на колегите, а не заради спор за регулаторите“, коментира заместник-председателят на ГЕРБ

 

„Нещата трябва да се върнат към нормалността и след изборите да има групиране около партията, събрала най-голяма подкрепа. Вторите и третите трябва да подкрепят победителя. Други експерименти – кабинет на втората партия с подкрепата на първата и т.н., не водят до нищо добро, видяхме това.” Това заяви в студиото на NOVA  Томислав Дончев – заместник-председател на ГЕРБ и кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС.

„Кой с кого би работил след изборите, до сега нито една партия не е дала този отговор. Парламентът отдавна прилича на сбирка на бивши съпрузи – всеки е бил някога с някого. Има изкопани ровове между партиите. Това което може да се случи като коалиционен формат трябва да  бъде естествено, прието от хората и да осигурява максимална подкрепа за  правителство“, коментира Дончев.

Той изтъкна, че три години страната е в политическо противопоставяне, едни групи се мразят с други. „Тези рани трябва да бъдат излекувани, за да продължим напред“, посочи Дончев.

„Разговор, кой с кога ще се коалира за съставяне на правителство ще го водим другата седмица. Едно партньорство за управление трябва да отразява волята и на двете страни. В парламента няма партия, с която ние имаме пълни сходства. С ПП-ДБ имаме тежки разлики – как  се управлява държавата, например публичните финанси. Бюджетите на Асен Василев се оказа, че нямат нищо общо с реалността“, подчерта Томислав Дончев.

Той отбеляза, че в коалицията ПП-ДБ прави разлика между партиите. „Бъдещите варианти за коалиция са два –  труден и невъзможен. На този етап имаме много неясноти около лидерите на ПП-ДБ“, подчерта Дончев.

Според заместник-председателя на ГЕРБ, звучи смешно, че ГЕРБ и ДПС са едно и също нещо. „До вчера ПП-ДБ работеха добре с Пеевски, а сега се опитват да легитимират предизборната си кампания като плашат с неговия образ. Но не мисля, че в бъдеще Пеевски може да оглави правителство. Ако някой има 10% на изборите, това не означава, че тази формация може и трябва да има 10% във всяка дейност на държавата. Държавата не работи на квотен принцип“, коментира Дончев.

„Защо темата за регулаторите и службите, се появиха три дни, след като се появиха „Продължаваме промяната? Т.нар. сглобка се разглоби поради огромната жажда за власт на колегите, а не заради спор за регулаторите“, припомни той и допълни, че ПП са имали 30 депутата.

Томислав Дончев изрази категорична позиция, че единственото, което не трябва да се случва след този вот, е наесен отново да ходим на избори, за да не „предозираме демокрацията“.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here