Украйна обвини лондонския „Файненшъл таймс“, че работи за Русия

0
14

 

Според украинското енергийно ведомство представените в материала данни са ненадеждни и манипулативни, тъй като публикацията се позовава на анонимни източници в украинското правителство

 

Министерството на енергетиката на Украйна обвини британския вестник Financial Times, че работи в интерес на Русия заради статия за състоянието на украинската енергетика, предаде ТАСС.

„На 5 юни британското издание Financial Times публикува статия, озаглавена „Русия унищожи повече от половината енергиен сектор на Украйна“, която има признаци на информационна и психологическа операция, има манипулативен характер и популяризира наративите на врага“, се казва в съобщението на енергийното министерство, публикувано вчера в Telegram. Според него представените в материала данни са ненадеждни и манипулативни, тъй като публикацията се позовава на анонимни източници в украинското правителство.

Според ведомството правдивата информация в публикацията е примесена с лъжи, а призивът на неназован украински служител в нея „да се подготвим за живот в студ и тъмнина“ има за цел да всее страх и паника сред населението на Украйна.

На 1 юни руските войски нанесоха масиран удар срещу енергийни съоръжения в Украйна. Според служители това е довело до намаляване на мощността за производство на електроенергия с 1,2 ГВт. Впоследствие компанията „Укренерго“ обяви въвеждането на ограничения на потреблението на електроенергия от 3 юни от 18:00 до 00:00 (съвпадащи с московското време) в регионите на Украйна.

В началото на май Украйна въведе ограничения за промишлени съоръжения поради недостиг в енергийните мрежи и призова гражданите да пестят електроенергия, но това не помогна и скоро започнаха да въвеждат графици за спиране на тока на битовите потребители в цялата страна.

На 2 юни ръководителят на „Укренерго“ Владимир Кудрицки предупреди, че през следващата седмица ситуацията в енергийната система на Украйна ще се влоши и ще възникне сериозен дефицит, който нито собственото производство, нито вносът няма да могат да покрият, припомня ТАСС. От началото на юни Украйна, поради значителни щети на собствените си производствени съоръжения и повишено потребление заради горещото време, беше принудена значително да увеличи доставките на електроенергия от чужбина.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here