DW: Рекорден износ на руско злато и диаманти въпреки санкциите

0
17

 

Износът е основно към Дубай и Хонконг, но не директно от Русия

От началото на 2024 година действа пълна забрана за внос на естествени и синтетични диаманти и бижута с брилянти от Русия в Европейския съюз. Това са решения от 12-ия пакет със санкции на ЕС, наложени на Русия заради пълномащабната агресия срещу Украйна. Частичното европейско ембарго върху руски диаманти, обработени в трети страни, обаче започна да се налага от 1 март, а пълното ембарго ще влезе в сила на 1 септември 2024 година.

Очевидно Русия е решила активно да използва тези „вратички“ за заобикаляне на западните санкции, а Армения изпълнява ролята на канал, през който руските диаманти стигат до световния пазар. Пак по същия начин активно се изнася и руско злато, ембаргото върху което беше наложено още по-рано – през лятото на 2022 година.

Злато за 4 милиарда долара

Съобщения за нарастващия реекспорт на руски скъпоценни камъни и злато започнаха да се появяват в арменските медии още в средата на миналата година. Според официалната статистика през 2023 г. Армения е изнесла злато на стойност 1,8 млрд. долара и диаманти за 589 млн. долара – рекорд за арменската икономика.

От ноември 2023 година руско злато се реекспортира в особено големи размери, а от началото на тази година доставките продължават да нарастват. През първото тримесечие на 2024 г. износът на злато възлиза на 2,5 млрд. долара, а износът на полирани диаманти – на 185 млн. долара.

Преработката на тези суровини в Армения също се е увеличило рязко – с безпрецедентните 31%. Както през миналата година, така и от януари до март тази година вносът на шлифовани диаманти и злато в Армения, главно от Русия, е нараснал в същите мащаби. Според изчисленията на икономиста Сурен Парсян от Ереван, от ноември миналата година досега Армения е изнесла руско злато на стойност 4 млрд. долара.

От Русия през Армения до Дубай и Хонконг

Това е знак, че Армения всъщност се е превърнала в транзитен канал за доставки на руски скъпоценни камъни и злато към световните пазари, по-специално към Дубай и Хонконг, отбелязват и други експерти. Именно към Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Китай се наблюдава сегашният необичаен ръст на износ от Армения.

Икономистът Агаси Тавадян говори за добре изградена финансова схема за осигуряване на търговията с руски скъпоценни камъни и злато. „През 2022 г. значителна част от парите, изнесени от Русия, са били прехвърлени именно в Армения и сега тези средства се използват за разплащанията между Русия и ОАЕ при търговията с диаманти и злато през арменските канали“, казва той за ДВ. По всичко личи, че ембаргото върху руския износ на злато и почти пълната забрана за износ на скъпоценни камъни не пречат експортът да продължи – през Армения. Данните за април все още не са публикувани, но през март, според официалната статистика, износът на диаманти в огромни мащаби е продължил.

Преди руските диаманти се купуваха от арменското държавно дружество „Ай-Алмаст“, създадено през 2021 г. главно за покупки на едро от руската компания „Алроса“ и за по-нататъшна продажба на скъпоценните камъни. Но с въвеждането на санкциите на ЕС този канал трябваше да бъде затворен. Очевидно е, че сега посредниците в Армения са се променили.

От няколко месеца насам „Ай-Алмаст“ не купува необработени диаманти от руската „Алроса“, която до неотдавна осигуряваше до 40% от внасяните от арменската компания количества скъпоценни камъни. „Сега внасяме диаманти основно от африкански страни“, потвърди за ДВ нейният изпълнителен директор Тигран Хачатрян. По думите му се водят преговори и с De Beers, най-голямата в света фирма за добив и търговия с естествени диаманти.

Нова инфраструктура за реекспорт

Очевидно е, че мястото на арменската държавна компания „Ай-Алмаст“ междувременно е било заето от други – най-вероятно частни предприятия, тъй като реекспортът продължава. Арменското разследващо издание „Hetq“ посочва три големи компании, които са изнасяли най-много диаманти от Армения. Една от тях е ADM DIAMONDS LLC, която има връзки с арменските власти, по-точно с крупния бизнесмен Хачатур Сукиасян, депутат в парламента от управляващата партия „Граждански договор“.

Другата компания е VDA DIAMONDS LLC, регистрирана през април 2022 година. Неин собственик е руският гражданин Витхалбхаем Рамани, основател на фирмата за обработка на диаманти ДДК. Третата компания, която изнася големи пратки шлифовани диаманти от Армения, е DIMEX CAPITAL, която работи на арменския пазар на бижута и шлифовани диаманти от около десет години.

източник: „Дойче Веле“, автор: Аршалуйс Мгдесян

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here