Байдън към Зеленски в Париж: Извинение, още $225 милиона и обещание за вечна подкрепа

0
12

 

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща на среща днес с украинския си колега Володимир Зеленски в Париж нова помощ за Украйна в размер на 225 милиона долара, предаде Ройтерс.

Байдън заяви на Зеленски, че САЩ винаги ще подкрепят Украйна. Украинският президент от своя страна благодари за огромната американска подкрепа, на която страната му разчита.

Пакетът от подкрепa за Украйна включва боеприпаси за ракетни системи „ХАЙМАРС“ (HIMARS), минохвъргачки и артилерийски снаряди, допълва БТА. Президентът на САЩ потвърди, че Вашингтон „няма да се оттегли“ и ще продължи да подкрепя нападнатата от Русия Украйна.

Байдън за първи път се извини публично на Володимир Зеленски за спирането на американска военна помощ за няколко месеца, което позволи на Русия да постигне успехи на бойното поле, съобщи Асошиейтед прес.

Президентът демократ подчерта, че американският народ ще поддържа Украйна в дългосрочен план. „Ние все така ви подкрепяме напълно“, даде да се разбере той.

„Ние сме с вас, с нашия стратегически партньор. С начина, по който удържахте Харков, доказахте още веднъж, че народът на Украйна не може и никога няма да бъде завладян“, посочи още американският президент.

„Много е важно да останете с нас. Тази двупартийна подкрепа в Конгреса, много е важно това единство, Съединени американски щати, всички американски хора да останат с Украйна, както беше по време на Втората световна война. САЩ помогнаха да спасим човешки животи, да спасим Европа“, каза Зеленски.

Байдън разговаря с украинския си колега, след като двамата присъстваха на чествания на годишнината от Десанта в Нормандия.

Срещата им беше първата лице в лице, откакто Зеленски посети Вашингтон през декември, когато двамата притиснаха републиканците да преодолеят съпротивата в своята партия за повече подкрепа за Украйна, напомня Ройтерс.

По-рано Зеленски заяви в реч пред френското Национално събрание, че „в Украйна се намира ключът към сигурността на цяла Европа“.

източник: dnes.dir.bg

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here