Орбан: Украйна се опитва да въвлече колкото се може повече страни в конфликта с Русия. Когато в Европа избухне голяма война, всички ще умрем

0
19

 

Украйна се опитва да въвлече колкото се може повече страни в конфликта с Русия, но това не отговаря на интересите на Европа и целия свят. Това мнение изрази в интервю за списание Mandiner унгарският премиер Виктор Орбан. Западните страни се доближиха до точката, от която няма връщане назад в конфликта в Украйна, което може да доведе до пряк военен сблъсък с Русия, коментира той междувременно в сутрешната програма на радиостанция „Кошут“, съобщава ТАСС.

„Украинците смятат, че колкото повече страни успеят да въвлекат във войната си срещу руснаците, толкова по-големи са шансовете им за победа, така че са готови да въвлекат Европейския съюз и дори целия свят във войната“, каза Орбан. Той отбеляза, че подобен подход може да изглежда логичен от украинска гледна точка, но Унгария иска да „стои далеч от войната“, защото това противоречи на нейните национални интереси. „Мисля, че трябва да направим всичко по силите си, за да спрем разпространението на войната. Когато в Европа избухне голяма война, всички ще умрем“, предупреди Орбан.

Отбелязвайки опасната ескалация на украинския конфликт, унгарският премиер заяви: „Що се отнася до последната възможност за връщане назад, ние сме много близо до точката, от която няма връщане, когато вече няма да е възможно да се обърне посоката“.

Орбан смята, че за това свидетелстват войнствените изявления на лидерите на страните от Европейския съюз и НАТО, по-специално заплахата на френския президент Макрон да прехвърли военни самолети в Украйна. В същото време премиерът отбеляза, че Русия също прави изключително остри изявления срещу САЩ и техните съюзници.

източник: Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here