Слави Василев: Българската политическа система отдавна се превърна в политическа клептокрация

0
9

 

В интервю пред сайта SafeNews.bg политическият анализатор Слави Василев заявява, че България е загубила своите възможности да бъде лидер в оформянето на нови хоризонти пред Европа и ние реално не участваме в процеса на промяната. Според него българската политика отдавна е загубила генезиса на своя смисъл.

 

– Г-н Василев, предизборната кампания е в края на своя ход. Успяват ли кандидатите да убедят избирателите?

Отдавна избирателите не са мотивирани от предизборните заявки, декларации или обещания на кандидатите. Политиката в България отдавна е загубила генезиса на своя смисъл. А смисълът на всяка демокрация е избирателите да изберат между  най-достойните да ги представляват. А българската политическа система се е превърнала в политическа клептокрация, в която възможността Борисов да управлява с Пеевски, независимо какви са декларациите на различните партии, е огромна. В този ред на мисли заявките на кандидатите не са от особено значение за избирателите. Аз самият си признавам, че не си давам труда да ги следя кой знае колко.

– Месеци преди кампанията имаше много страхове за намесата на президента в нея. Заради това бе променена и Конституцията. Какво се получи?

Желанието на управляващото тогава мнозинство, състоящо се от Промяната, Борисов и Пеевски – това вълшебно трио, което никой не предполагаше, че може да се роди, но то не само се роди, а си и гарантира властта за много напред. Това в крайна сметка обслужи интересите на Борисов, който е доста по-опитен и талантлив играч, отколкото неговите колеги от ПП-ДБ. За да постигнат тази своя цел, Борисов и Пеевски трябваше задължително да отстранят този, който всъщност ознаменува реалните надежди на българското общество да се отърве от мутрите в политиката. Именно защото Румен Радев е заплахата за Борисов и Пеевски, затова те промениха Конституцията. За да му отнемат възможността той да представя политическа алтернатива в лицето на служебните кабинети, които бяха ръководени от него. По този начин те елиминират присъствието на президента в изпълнителната власт. Това не съм сигурен, че ще роди резултатите, за които Борисов и Пеевски се надяват.

– Казахте, че не следите кампанията, но следите ли телевизионните дебати?

Не, аз казах, че не си правя труда да следя      индивидуалните обещания, изказвания и политически тези. Въпреки че съм в течение на политическите заявки на основните кандидати. Особено се опитвам да следя, как се развива кампанията за евроизборите, не толкова за парламентарните, но там също няма изненади.

– Какво може да реши изборите в оставащите до тях дни?

Аз смятам, че резултатът е предизвестен. От доста време го казвам. Ще го кажа и тук за вашите читатели. Борисов и Пеевски ще управляват България още известно време

Не мога да кажа колко и да прогнозирам кои ще бъдат техните коалиционни партньори. Които и да са те, факт е, че властта отново ще бъде в ръцете на Бойко Борисов. И това ще има известно значение за политическото развитие на България. Чувам от негови сподвижници от ГЕРБ, че ако мандатът се реализира с тяхната партия, то Бойко Борисов трябва да бъде министър-председател. Ако Борисов хване още един път властта, това ще е оздравителен процес. Защото отново онази част от българския народ  и от българските избиратели, които не желаят да бъдат управлявани като губерния на мутри и феодали, ще може да насочи вниманието си някъде другаде след неуспешния опит на ПП да се представят като антитезата на модела ГЕРБ. И след като вече това поле се освободи, а то ще се освободи след тези избори, ще могат гражданите да насочат своята енергия и внимание на друго място.

– Казвате, да насочат енергията и вниманието си на друго място. Кое би могло да бъде това място?

Аз оставам с надеждите си, че президентът Радев може да се реши, това е само хипотеза – държа да подчертая, то е само разсъждение от политологична гледна точка, че Румен Радев е единственият политик у нас, който има тежест, потенциал, капитал и доверие, за да може да ознаменува юмрукът, който нокаутира Борисов. Но трябва лично Румен Радев да поведе и да стисне юмрука, а не да се доверява на разни шарлатани, както се случи с Кирил Петков, Асен Василев и компания.

– Г-н Василев, ще се повтори ли съставът от 49-тия парламент и в 50-тия или очаквате изненади?

Не мога да ви кажа, дали ще се повтори точно. Смятам, че основната политическа логика, сила и мнозинство, съответно което ще се излъчи въз основа на тази политическа конфигурация, ще е същото. Независимо дали кандидатурата, която ще позволи съставянето на заветното число 121, т. е. мнозинството на Народното събрание, ще бъде на ПП или на други политически формации, които биха били готови да участват в някаква нова сглобка. Този път според мен ще бъде официално коалиционно правителство с коалиционно споразумение, но отново управлявано от Борисов и Пеевски. На дадения етап не виждам разлика от 49-то Народно събрание.

– Тези избори се провеждат в сложен международен контекст. Как влияят външнополитическите събития на тях?

Разбира се, че влияят. България е малка държава, която е загубила своя суверенитет. С политически елит, който се опитва да черпи легитимност, правейки заявки, които се приемат навън – сред нашите съюзници, а не прави добра услуга на страната. Защото българският народ е с достатъчно история, култура и самочувствие, за да може да си позволи той сам да разсъждава за своето бъдеще и за бъдещето на страната си. Но настоящият политически елит не дава такава възможност. И съответно почти всички, с изключение може би на Възраждане, са се превърнали в онези политически партии, които се борят за Народното събрание и Европейския парламент, като са сервилно настроени спрямо  нашите стратегически съюзници. Българският политически елит се влияе безкрайно много от динамичните процеси, които се случват на международната сцена

А това лишава българските избиратели от реална възможност да кажат своето мнение. Българският народ и българските граждани имат правото те сами да определят коя е външнополитическата риторика, която ние бихме искали да бъде защитавана. Аз смятам, че тук се оформя големият вакуум, голямото пространство, което теоретично президентът Радев може да заеме. Пак го казвам като хипотеза. Това е политическа линия, която е отговорна спрямо нашите стратегически партньори, но в никакъв случай не означава, че ще бъдем сервилно наведени. Ще отстояваме нашите интереси в рамките на нашите стратегически съюзи – ЕС и НАТО. Единствено президентът може да има достатъчно легитимност не само в България, но и сред нашите съюзници. Така ще позволи на България да бъде по-достойна държава, която защитава не само европейските и американските, но и националните интереси.

– Какви са нашите интереси и как трябва да се отстояват?

Нашите интереси са предимно български. Ние отдавна сме свикнали да защитаваме, какви са българските интереси в контекста на войната в Украйна и сблъсъка между Запада и Изтока, като Изтокът е Русия. В този сблъсък България е имала на моменти и продължава да има различни интереси от тези във Вашингтон. Разликата не е фундаментална. Ние сме част от свободния свят и защитаваме ценностите на свободата и демокрацията

Но в същото време нашето географско местоположение и нашите икономически интереси понякога диктуват ние да сме малко по-балансирани в определени сфери. Например, в енергетиката . Не виждам никаква причина да докарваме Уестингхаус в България  и страната да зарежда построената със съветска технология атомна централа. Което позволи на България 30 години да бъде енергиен износител, лидер. И ние можем да бъдем подобно на други страни, например Унгария, които успяха да балансират своите икономически интереси с присъствието си в големия блок на ЕС и НАТО. Това е, което за съжаление нашите политици не правят и не умеят да правят.

– Европейските избори някак избягаха от интереса в предизборната кампания. Как ще завършат те и вие каква Европа очаквате след 9-ти юни?

По всичко личи, че партиите, които не проповядват ортодоксалната политическа философия, наложена от последната ЕК – ортодоксалната политическа философия за върховенството на европейските колективни органи над националните държави, по всичко личи, че тази идеология ще бъде поставено под въпрос. Защото все повече партии в различни страни, аз следя френските европейски избори, поставят националната суверенна държава като по-голям приоритет, отколкото брюкселската тарикатщина. Очаквам тези политически формации да бъдат водеща политическа сила в ЕП. Дали това ще доведе ЕК като последната, водена от Урсула фон дер Лайен, не мога да кажа.

– И на финала да ви попитам, г-н Василев, как ви изглежда България днес на фона на Европа, на фона на свят, изпълнен с противоречия и конфликти? Как изглеждаме?

За съжаление, изпускаме поредната възможност страната ни да влияе активно на европейските идеологически процеси. Защото курс по отношение на идеологията в Европа има и за него съвсем няма консенсус. Ние като страна от Източния блок, страна, която е била отвъд Желязната завеса с много по-голямо разбиране за културата, философията, ценностите на изтока, които неминуемо са вече част от голямото европейско семейство, наред с останалите държави от централна и източна Европа бихме могли да участваме в осъвременяването на смисъла на Европа и европейската идея. Такава актуализация би могла да включи приноса на държави като България

За съжаление, както България, така и много други държави от централна и източна Европа не участват толкова активно в политическия и идеологическия дебат в Европа.  За съжаление, те приемат от старите членки на ЕС позиции, които претърпяват промяна в техните държави. България губи шанс да бъде лидер в оформянето на новите хоризонти пред Европа. Светът се променя и съответно хоризонтите пред Европа се променят. И ние не участваме в този процес, което е загуба.

източник: SafeNews.bg; автор: Цоня Събчева

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here