Как и за какво гласуват политиците? (обзор)

0
24

 

Ето какво казаха по реда на гласуване Ахмед Доган, Димитър Главчев, Христо Иванов, Делян Пеевски, Ивайло Вълчев, Костадин Костадинов, Кирил Петков,  Корнелия Нинова, Бойко Борисов

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган спази традицията си да е сред първите гласуващи. Той упражни правото си на вот в 7:50 часа, като и за двата вота – за Народно събрание и за Европейски парламент – Доган гласува с хартиена бюлетина. На излизане от секцията почетният председател на ДПС не направи коментар пред медиите.

Служебният премиер Димитър Главчев гласува машинно в столичното 5 ОУ „Иван Вазов“ в 53-а секция. „Гласувах за по-добра България, за политици, които спазват законите и конституцията на страната, и във всичките си действия се ръководят от интересите на народа. Гласувах за това политиците да са почтени и да поставят обществените интереси над личните си. Надявам се и бързо да бъде сформирано правителство, стабилен парламент и редовно правителство с пълен мандат, за да може да се продължи пътят на България към по-добро“, каза Димитър Главчев, след като упражни правото си на глас. „България е избрала своя европейски път на развитие, гласувах така, че да продължим своето развитие в същата посока. Естествено, за скорошно влизане в Шенген и по земя, а догодина – еврозона. Този път е избран от много правителства назад, така че нека да продължи, а ако може и да се ускори“, допълни той.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов гласува машинно в 93 СУ „Александър Теодоров – Балан“. На въпрос ще седне ли на масата за преговори с ГЕРБ, той отговори: „Да видим какви ще са резултатите“. „На парламентарните избори гласувах за това да има мнозинство за нормална европейска България, което означава да продължим с реформите и с развитието напред и страната да не се връща назад и на изток. На европейските избори гласувах да изпратим в европейския парламент хора, от които няма да ни е срам“, заяви Христо Иванов след като гласува.

Председателят на ДПС Делян Пеевски заяви, че „хората заслужават ново начало“. „Време е да направим стабилно правителство, за да може  България да се развива и да бъдат спокойни българските граждани“, заяви Пеевски, след като упражни правото си на вот. „Очаквам хората да гласуват. Имат избор – с хартиени бюлетини или с машина. Имаше добра разяснителна кампания, надявам се денят да мине успешно“, коментира още председателят на ДПС.

Зам.-председателят на „Има такъв народ“ Ивайло Вълчев гласува машинно и сподели пред журналисти, че очаква след изборите „да видим, че хората ще потвърдят това, което искаме всички ние – тази страна да бъде управлявана разумно и нормално. Надявам се, че избирателите ще посочат тези, които ще донесат разбирателство и стабилност“. „За европейските избори се надявам, че всички, които гласуват, ще изпратят не поредните чиновници, които ще се разтворят в брюкселската мъгла, а хора като тях, които имат същите възгледи и мисли, така че България да бъде равноправна с останалите страни. Това, което е важно, е дневният ред на страната ни да бъде на масата в Европа”, каза Вълчев.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов след като гласува във Варна призова: „Излезте и гласувайте, ако не искате някой друг да определя съдбата ви. Ако дойде мандатът при нас, ще предложим правителство“. По думите му, единственото правителство, което „Възраждане“ ще подкрепи, е правителство с мандата на „Възраждане“.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков се застрахова за изборния си резултат, като заяви, че „има риск от голям брой купен и корпоративен вот“. „Или ще върнем България обратно назад, когато едни сенчести фигури разполагаха с държавата ни като бащиния, или ще продължим пътя напред, където бавно, но сигурно ставаме една нормална държава. Най-големият проблем е, ако хората си останат вкъщи. Отговорността на тази държава е обща, трябва всички да запретнем ръкави и да си я оправим“, допълни Кирил Петков.

Председателят на БСП Корнелия Нинова гласува с хартиена бюлетина и коментира, че трябва да се направи всичко възможно, за да се сформира кабинет, защото България има нужда от сигурност. „Гласувах за мир, социална справедливост, нека има ред за България и стабилност във всеки български дом. За Евроизборите гласувах за хора, които българският интерес е на първо място в общия ни европейски дом“, добави Нинова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова всички да излязат да гласуват, след като самият той упражни правото си на вот с хартиена бюлетина. „Гласувах да се спре този кеш в последните 4 години и да продължим обещанията си. Това очакват хората от нас. И разбира се, нещо стабилно, за да може България да се върне там, където ѝ мястото. Днес е много важно българите гласуват от всички партии, за да има, ако се прави нещо, да има легитимност“, коментира лидерът на ГЕРБ. „Не виждам как ще се състави правителство. Математика в случая няма. Няма да правим правителство с ДПС. Формулата е кешовите потоци: ПП-ДП, „Възраждане“ и БСП да се разберат. ПП-ДБ може само с „Възраждане“ и БСП. „Възраждане“ пък не искат с никого – т.е. математика няма“, каза още Борисов.

Илияна Йотова: Не съм оптимист, че ще се състави правителство

Вицепрезидентът Илияна Йотова не е оптимист за съставяне на правителство след изборите. „Смятам, че правото на избор е едно от най-големите човешки права”, коментира тя, след като гласува с машина. Йотова обаче призна, че не е оптимист, че след вота 2 в 1 ще бъде сформирано правителство. „Да не забравяме, че днес гласуваме и за Европарламент. Гласувах за хора, които ще могат да бъдат коректив на Европейската комисия”, допълни вицепрезидентът.

Радев: Как и при какви условия ще се състави правителство зависи изцяло от партиите

Президентът Румен Радев, след като упражни правото си на глас чрез машинно гласуване, заяви, че ще спрем да ходим толкова често на избори, когато партиите започват да управляват трайно по волята на гражданите. По думите му кога, при какви условия и как ще се състави правителство, зависи от партиите. „Българските политици, макар и по трудния начин, дано са научили тежкия урок да поставят обществените интереси пред своите и тези на партията. Това е гаранция за стабилно управление. Отказът от защита на националния интерес води неизбежно до личностна и партийна делегитимация“, посочи още президентът. Радев е категоричен, че отказът от защита на националните интереси, води неизбежно до партийна и личностна делегитимация. „Това уронва доверието в институциите“, каза още той.

Публикацията се допълва

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here