България вече е легитимна цел: Русия изрази готовност да атакува F-16 извън Украйна

0
13

 

От страна на властите в Киев има разнопосочни информации дали няма изтребителите да излитат от съседни държави, включително и от България

 

F-16 и техните летища извън Украйна ще станат легитимна цел за руските военни, ако участват в бойни полети, заяви председателят на комисията по отбрана на Държавната дума на Руската федерация Андрей Картаполов в коментар за РИА Новости.

Разполагането на изтребители F-16, дарени на Киев, на летища извън Украйна ги прави легитимна цел за руските ракети, ако самолетите участват в бойни мисии. Това заяви председателят на комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов, коментирайки думите на командващия ВВС на въоръжените сили на Украйна Сергей Голубцов.

Руският парламентарист предупреди, че използването от Киев на летища извън Украйна за базиране на изтребители F-16 ги прави законна цел за руската армия, ако действат оттам. По-рано Москва вече беше предупредила НАТО за тази възможност, тъй като първоначално Киев планираше да държи бойни самолети в Полша и Румъния и да изпълнява бойни мисии оттам.

Съдейки по по-ранното изявление на командващия ВВС на въоръжените сили на Украйна Сергей Голубцов, Киев не планира да използва летища на НАТО за базиране на бойна авиация. Там ще бъдат разположени „резервни“ бойци в случай на загуба или ремонт на „основните“. По-голямата част от самолетите ще бъдат разположени на територията на Украйна, най-вероятно в западните райони. Преди това имаше информация, че Киев подготвя три украински летища за американски F-16.

В същото време Асошиейтед прес цитира висш украински военен, според когото някои от изтребителите F-16 ще са в чуждестранни бази, за да ги предпазят от руски удари. Отдавна се говори, че това са натовските бази в Румъния, България и съседна Молдова. С този ход Украйна може да въвлече и тези държави във войната и да ги направи легитимни цели на Русия, за което Путин предупреди.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here