„Галъп“ представи електоралните профили на партиите, които влизат в парламента

0
11

 

Избирателят на „Величие“ е висшист, икономически активен, протестно ориентиран. Една пета от гласувалите за ПП-ДБ на предишния вот сега са дали гласа си за новата формация

 

ПП „Величие“, която според данните на ЦИК ще влезе като седма партия в парламента след предсрочния вот, формира базата си главно върху гласоподаватели от областни градове, сочат данни на „Галъп Интернешънъл“.

Почти две трети от избирателите на партията са с висше образование, ясно изразени са избирателите от активните икономически възрасти.

Една четвърт от гласовете на партията идват от доскорошни избиратели на „Възраждане“, а останалите – от други формации, които за времето си са били протестно ориентирани или нови (като ПП-ДБ, например), както и от гласуващи с „Не подкрепям никого“ или негласували. По тези показатели профилът на гласоподавателите на формацията напомня най-много структурата на вота за „Възраждане“ и ИТН, посочват от социологическата агенция.

53% от избирателите на партията са жени, 65% са хора на възраст между 31 и 60 години, а с висше образование са близо 62%. 52% от избирателите на новата формация са жители на областните градове, а 97% се определят като етнически българи. 79% са работещи хора, а една пета от гласувалите за тях са дали вота си на предишните избори за ПП-ДБ.

Като тенденция при повечето формации се отчита ясно изразен електорален спад, включително при победителите от ГЕРБ-СДС. Най-видим обаче е отливът на избиратели при „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ (ПП-ДБ). Около 200 хил. от гласоподавателите на ПП-ДБ от миналите избори не са излезли да гласуват. От все пак излезлите да гласуват една трета са дали гласа си за други формации, различни от ПП-ДБ. За сравнение, при ГЕРБ-СДС този дял на разсейване е 16%. И при тях обаче е налице отлив – около 100 хил. гласоподаватели спрямо миналите избори са си останали вкъщи.

Източник: Галъп интернешънъл

Партиите запазват обичайния си електорален профил – по-възрастни избиратели при БСП, повече жители на столицата – при ПП-ДБ, областни при ГЕРБ и т.н.

„Не подкрепям никого“ отново е предпочетеният вот най-вече от по-млади хора.

източник: Галъп интернешънъл

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here