Халкидики: Разкрито е скривалище на руски шпиони – търговци на оръжие и агенти

0
16

 

Внезапната смърт на чешки гражданин от руски произход на 29 февруари в Халкидики разтревожи западните тайни служби и гръцките органи за сигурност

 

Смъртта на чех, гражданин от руски произход, преди време на Халкидики разкри скривалище на руски шпиони.

62-годишният мъж заедно със съпругата си са били собственици на вила в Неа Скиони, в която от време на време са намирали убежище членове на група палачи, действали предимно на Балканите.

Както разкри Тасос Телоглу в централния новинарски бюлетин на ANT1, внезапната смърт на чешки гражданин от руски произход на 29 февруари в Халкидики разтревожи западните тайни служби и гръцките органи за сигурност.

Когато 62-годишният Николай Сапозников беше откаран в 22.45 часа с линейка в здравния център на Касандрия, той беше в безсъзнание.

Той вече е мъртъв, направени са му токсикологични изследвания и след това случаят му е поет от Държавна сигурност.

Случаите на сърдечен арест често не се покриват от застраховка. Но както разкрива изотопът „The Insider“, Сапозников, който е работил до 2022 г. за чешка компания за търговия с оръжие IMEX, е имал връзки с руското военно разузнаване ГРУ.

В началото на 90-те години Сапозников и съпругата му Елена получават политическо убежище в Чехия и стават чешки граждани, въпреки факта, че молбите не се приемат лесно. През 2008 г. те купуват този голям имот в новия Скиони за 275 000 евро. , 320 кв.м на 4.5 дка. При това те често получават посещения от свои приятели.

Вътрешният изследовател Кристо Грозеф казва: „Беше закупен през 2008 г. 2009 г. горе-долу по същото време, когато беше създадено това устройство. Така че по същество виждаме паралелно създаване на съоръжение, което по-късно ще се използва за членовете на единицата. Виждаме как членове на звеното пътуват до Солун и продължават до тази къща. Вила Елена, както се казва още 2012 г., може и по-рано, но виждате 2012 г., 13, 14, 15 г. Виждаме, че е посетена малко преди операция в съседна България през 2015 г. от служител на звеното. Името му е Алексей Капино, за когото г-жа Шапошникова твърди, че е семеен приятел, но той е член на отряда.

През 2011 г. на север в Ловиндол има взрив в оръжеен склад на българина Гебрев и Сапозникови, които са работили с фирмата на българина. През октомври и декември 2014 г. са взривени складовете на IMEX в Чехия.

Щетите са големи, загинали са 2 души. Дълги години престъплението остава неразкрито. Но чехите със закъснение откриват, че Сапозников е посредничил за навлизането на двама членове на групировката на ГРУ, представящи се за купувачи на IMEX. Преди дни двойката се срещна в Лисабон с шефа на звеното Андрей Аверянов.

Изследователят на вътрешния човек Кристо Грошеф продължава: „Наистина открихме, че около десет дни преди първите експлозии в Чешката република през октомври 2014 г., семейството предприе пътуване, ваканционно пътуване до Лисабон в Португалия. По същото време Андреа Вранов, пътуващ под прикритие, с паспорт за шпиони, пътува по същото време, когато чешки журналисти се свързаха със семейство Сапошникови. Въз основа на тази информация те първо казаха, че не познават никакъв г-н Аверянов. И всичко това са слухове. И по-късно, в по-късни показания, те казаха, че това е била приятелска среща, напълно случайна, и че, ъ-ъ, просто, ъ-ъ, споделят общ интерес към историята и историята, на старите древни оръжия и че просто са обикаляйки магазини с антики, търсейки старинни пистолети в лисабон. Е, разбирате ли, тяхната история продължава да се променя.

Двамата кандидат-купувачи на оръжие от IMEX са записани четири години по-късно на британските улици, когато се опитват да убият Сергей Скрипал с отрова, а други колеги от същото звено са се опитали да убият Елена Шапозникова, която отрича всякаква връзка с руските служби. е дал показания за последен път през 2023 г. пред гръцките власти. Сега обаче чехите намериха нова находка.

Изследователят на The Insider Христо Гросев също посочва, че „фактите вече включват шпионския паспорт, използван от г-жа Шапошникова. И обмислете искането да арестувате и предадете мен, останалия член на семейството, на чешките власти за по-нататъшно разследване. И се надявам гръцката прокуратура да разгледа това искане“.

Сега Елена Сапозникова търси имота на Халкидики. Началната цена на Вила Елена, както я наричат, е 3 милиона евро.

източник: newsbomb.gr

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here