Галъп: ПП-ДБ са загубили 300 000 избиратели, все повече млади хора избират „Не подкрепям никого“

0
9

 

Около 300 000 гласоподаватели е загубила коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ на вота в неделя в сравнение с миналите избори – около 200 000 са си останали вкъщи, а около 100 000 са се „пръснали“ и са гласували за други партии. 

 

Повече от 150 000 избиратели са изгубили ГЕРБ – около 100 000 са си останали вкъщи вчера, а 50 000 са гласували за други партии, показват данните на Галъп интернешенъл Болкан от електоралните профили за парламентарните избори.

От излезлите да гласуват привърженици на ПП-ДБ една трета са дали гласа си за най-различни други формации. За сравнение, при ГЕРБ този дял на разсейване е само 16%, обясняват социолозите.

Ето какво показва първият прочит на електоралната физиономия на новата формация „Величие“. „Величие“ формира базата си главно върху гласоподаватели от областни градове. Делът висшисти във вота доближава две трети. Ясно изразени са активните икономически възрасти.

Една четвърт от гласовете на „Величие“ явно са дошли от гласували преди това за „Възраждане“, останалите идват от други формации, които за времето си са били протестно ориентирани или нови (като ПП-ДБ, например), както и от гласуващи с „Не подкрепям никого“ или негласували. По тези показатели профилът на гласоподавателите на формацията закономерно напомня като че ли най-много структурата на вота за „Възраждане“ и ИТН.

Партиите запазват обичайните си електорални физиономии – с повече възрастни при БСП, повече столични гласоподаватели при ПП-ДБ, областни при ГЕРБ и т.н. Ако има някаква промяна в съотношението турчин, българин, ром при гласуването за ДПС, тя изглежда минимална.

„Не подкрепям никого“ отново се оказва по вкуса най-вече на по-млади хора.

 

Таблица 1

 

Таблица 2

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here