Президентът Румен Радев е в Рига за срещата на Източния фланг на НАТО

0
10

 

Зеленски ще има специално видеообръщение към лидерите от Б9

 

Президентът на Република България Румен Радев пристига днес в латвийската столица Рига за участие в срещата на върха на държавите от формата Б9. В регионалния формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността участват страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

В срещата на високо равнище в латвийската столица в рамките на формата, известен и като Букурещка деветка (Б9) и Среща на Източния фланг на НАТО, ще участва и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. В края на миналия месец той взе участие в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се състоя в Националния дворец на културата в София.

Предвидено е изявление на президента Радев за медиите при пристигането му на събитието. Встъпителни изявление при откриването на срещата ще направят домакинът на форума – президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс, колегите му от Румъния и Полша – Клаус Йоханис и Анджей Дуда, както и Столтенберг.

Предвидено е и видеообръщение към лидерите от страна на украинския президент Володимир Зеленски.

Двете сесии на форума, които са закрити за представителите на медиите, ще се състоят в Церемониалната зала на замъка в Рига, на брега на река Даугава – официална резиденция на президента на Латвия.

По традиция на неформалната среща на върха в този формат деветте споменати страни координират позициите си по дневния ред на НАТО преди срещата на високо равнище на алианса, която тази година е насрочена за месец юли във Вашингтон.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here