Унгарският президент отказа участие в НАТО-вската срещата на върха на страните от Източния фланг

1
9

 

За първи път от създаването на формата през 2015 г. срещата на високо равнище няма да завърши с обща декларация на деветте държави

 

Унгарският президент Тамаш Шуйок няма да присъства на срещата на върха на Букурещката деветка (група европейски държави от източния фланг на  НАТО), която ще се състои днес в латвийската столица Рига, съобщи канцеларията на латвийския президент, цитирана от Ройтерс и БТА.

За първи път от създаването на формата през 2015 г. срещата на високо равнище няма да завърши с обща декларация на деветте държави, допълва канцеларията. Вместо това ще бъде публикувано изявление от името на президентите на Латвия, Румъния и Полша, които са съдомакини на срещата в Рига, каза за Ройтерс говорител на латвийския президент Едгарс Ринкевич.

Унгария и останалите централноевропейски държави са в конфронтация заради поддържаните от унгарския премиер Виктор Орбан близки връзки с Русия и отказа му да предостави оръжия на Украйна.

„Унгария ще бъде представлявана от посланика в Латвия“, заяви говорителят, като отбеляза, че въпросите, свързани с програмата на унгарския президент, трябва да бъдат отнесени към канцеларията на Шуйок.

За момента няма отговор от президентската канцелария на молбата за коментар.

Обикновено на годишните срещи на върха на групата Б9 (Букурещката деветка) присъстват президентите на България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия. Тези страни членуват едновременно в НАТО и в Европейския съюз.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който ще участва в срещата в Рига, ще посети Будапеща на следващия ден, за да „обсъди оставането на Унгария извън мисията на НАТО в Украйна“, заяви Орбан пред държавните медии вчера.

Миналата седмица Унгария даде знак, че не планира да се отказва от вноса на природен газ от Русия и се стреми да задълбочи бизнес връзките си с Москва в области, които не са обект на санкции.

Свързана тема:

Президентът Румен Радев е в Рига за срещата на Източния фланг на НАТО

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here