Урсула фон дер Лайен все по-нежелана? Шарл Мишел в надпревара за поста ѝ, Олаф Шолц с големи резерви

0
5

 

Политическото съперничество между Мишел и Фон дер Лайен не се приема еднакво от лидерите в ЕС

 

Най-новият план на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да отстрани председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен включва това да я държи далеч от разговорите за настоящия ѝ пост и бъдещите ѝ перспективи, пише  брюкселската редакция на „Политико“, предава БТА.

В разговори с лидерите на ЕС и техните екипи председателят на Европейския съвет е предлагал изключването на председателката на ЕК от планирана на 17 юни среща с ръководителите на страните членки на ЕС, на която ще се обсъдят най-висшите постове в ЕС, твърди изданието, позовавайки се на европейски дипломати, високопоставени чиновници и служители от националните правителства.

„Държавите членки са все по-раздразнени от ролята на Шарл Мишел в процеса на подбор за председател на Комисията. Изглежда, че е воден от чисто лични мотиви“, заяви европейски дипломатически източник, говорещ при условие за запазена анонимност.

От Мишел зависи да реши кой може да се присъедини към вечерята с лидерите, като се има предвид, че тя е неформална среща на високо равнище.

Според източниците на „Политико“ се наблюдава силна реакция от страна на европейските столици срещу предложението на Мишел, като историческото му съперничество с Фон дер Лайен играе ключова роля в раздразнението им. Няколко европейски столици смятат, че Мишел се стреми да се отърве от Фон дер Лайен в края на техните мандати, като се опитва да осуети потенциалното ѝ преназначаване начело на ЕК.

Лидерите трябва да се координират за следващите председатели на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейски парламент, както и за следващия ръководител на европейската дипломация.

Някои подозират, че Мишел измисля схема, за да участва в надпреварата за най-високите позиции като следващ върховен представител на ЕС.

Говорител на Мишел не отговори на искането на „Политико“ за коментар.

Сегашната дилема е безпрецедентна. Откакто през 2014 г. беше приета идеята за система с водещи кандидати, досега настоящ председател на ЕК не се е  надявал на втори мандат, посочва изданието.

„Има известно раздразнение“, каза друг дипломат относно манипулациите и договорките на Мишел. И според него това раздразнение е както в кабинета на Фон дер Лайен, така и сред европейските лидери.

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че все още не е решил дали ще подкрепи председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен за още един мандат начело Европейската комисия, предаде ДПА.

Ден след края на изборите на Европейски парламент Шолц даде пресконференция, на която повтори позицията си, че „председателството на комисията трябва да е основано на демократичното мнозинство на традиционните демократически партии в ЕП“. Той допълни, че през следващите седмици ще обмисли дали да даде подкрепата си за Фон дер Лайен за още един мандат начело на изпълнителния орган на ЕС и че все още предстои да реши кого ще подкрепи за различни висши длъжности Брюксел.

Дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) на Фон дер Лайен спечели изборите в неделя и остава най-големият блок в ЕП. Фон дер Лайен, която е бивш министър от германския Християндемократически съюз (ХДС), призова социалдемократическите и либералните партии от ЕС да подкрепят кандидатурата ѝ за нов мандат начело на ЕК.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here