„Файненшъл таймс“: Унгария е заплашена от изгонване от Б9 заради позицията си за Украйна

0
12

 

Дипломатите на страните от Букурещката деветка, наричана още „източното НАТО“ (България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Чешката република, Естония и Унгария), обсъждат възможността за изключване на Унгария от групата заради позицията ѝ за Украйна, съобщава „Файненшъл таймс„.

Според вестника на последните заседания на групата Унгария е блокирала решенията за увеличаване на помощта за Украйна, включително военната помощ от НАТО, както и за ускоряване на разглеждането на молбата на Киев за присъединяване към алианса, предаде ТАСС.

Един от източниците на вестника описва дискусиите по време на събиранията като „трудни“, казвайки, че ства все по-невъзможно да се организират бъдещи срещи, ако сътрудничеството не бъде издигнато на друго ниво.

Будапеща за пореден път отказа да подкрепи проектоизявлението, съгласувано от други страни, казаха официални лица пред „Файненшъл таймс„.

Дискусиите за изключването на Унгария от клуба са „много сериозни“, казва друг източник.

„Вероятно се срещаме в този формат за последен път.“

Будапеща многократно се противопоставя на присъединяването на Украйна към НАТО и ЕС, санкциите срещу Русия, подкопава усилията на Запада за помощ за Украйна и поддържа близки отношения с Москва по време на пълномащабната война.

На срещата в Рига не присъстваха унгарският президент Тамаш Шуйок и президентът на Словакия Зузана Чапутова.

Лидерите на страните от източния фланг на НАТО ще имат по-координиран подход към подкрепата за Украйна, след като унгарският президент остана настрана от срещата им в Рига. Това заяви латвийският президент Едгарс Ринкевичс, цитиран от „Ройтерс“.

Разделението подчертава различните подходи към Русия и Украйна сред централноевропейските страни, на фона на продължаващите близки отношения на унгарския премиер Виктор Орбан с Русия и отказа му да предостави оръжие на Украйна.

Президентът на Словакия Зузана Чапутова отмени пътуването си до Рига „в последния момент“, съобщи кабинетът на латвийския президент.

Словакия спря държавната военна помощ за Украйна, след като правителството на премиера Роберт Фицо пое властта миналата година.

Източник: Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here