„Хамас“ и Палестина приветстваха приетата от Съвета за сигурност на ООН резолюция за примирие в Газа

0
8

 

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя предупреди, че приетата резолюция може да остане само на хартия

 

Съветът за сигурност на ООН прие първата си резолюция в подкрепа на план за примирие, целящ да сложи край на продължаващата вече над осем месеца война между Израел и палестинското ислямистко движение „Хамас“ в Газа, предаде Асошиейтед прес.

Миналия месец американският президент Джо Байдън представи споразумение за примирие, което предвижда поетапно спиране на огъня, в следствие на което да се стигне до окончателно прекратяване на войната. Израел обаче заяви, че ще се съгласи само на временни паузи, докато „Хамас“ не бъде победен, а „Хамас“ отвърна, че няма да приеме споразумение, което не гарантира прекратяване на войната.

Изготвената от САЩ резолюция беше приета от 15-членния Съвет с 14 гласа „за“, като Русия се въздържа.

Резолюцията приветства огласеното от американския президент Джо Байдън предложение за прекратяване на огъня, което, според САЩ, Израел вече е приел. В текста се призовава „Хамас“, който първоначално заяви, че гледа „положително“ на предложението, да приеме плана от три етапа. Резолюцията призовава Израел и „Хамас“ „да изпълнят изцяло неговите условия незабавно и безусловно“.

След гласуването посланичката на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че най-влиятелният орган на ООН е гласувал за мир.

Вашингтон казва, че единствено движението „Хамас“ все още не се е съгласило с плана. Правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху обаче също още не е дало категорично и публично одобрение за плана, отбелязва ДПА.

В резолюцията на Съвета за сигурност, която съгласно международното право има задължителен характер, се заявява, че Израел е приел плана, приканва се „Хамас“ да направи същото и се призовават всички заинтересовани страни да приложат плана без забавяне и без условия.

Това бе 11-ото гласуване в Съвета за сигурност на резолюция за войната в Газа от началото на конфликта. Приети бяха само четири от предложените решения.

Амбициозният проект за сделка, представен от Байдън в края на май, първоначално предвижда пълно и неограничено прекратяване на огъня за срок от шест седмици. През този период ще бъде освободена определена група заложници. В замяна ще бъдат освободени палестинци, намиращите се в израелски затвори. Следващият етап предвижда окончателно прекратяване на бойните действия и освобождаване на останалите заложници, а през последната фаза би трябвало да започне възстановяването на ивицата Газа.

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя предупреди, че приетата резолюция може да остане само на хартия, предаде ТАСС.

„От началото на изострянето на обстановката в Газа Съветът за сигурност прие вече три резолюции, изпълнението на чиито разпоредби остава само на хартия. Към тях може да бъде добавена и четвърта“, отбеляза той в изявление след гласуването.

„Винаги се отнасяме положително към всички дипломатически усилия на място, насочени към помирение, чиито параметри устройват и двете страни. Същевременно имаме редица въпроси за американската проекторезолюция, в която Съветът приветства сделка, чиито окончателни очертания до момента не са известни на никого с изключение може би на посредниците“, подчерта Небензя. Съветът за сигурност не е запознат от авторите с подробностите в договореностите. На практика ни се предлага котка в чувал“, добави той.

Палестинската ислямистка групировка „Хамас“, нейният съюзник – групировката „Ислямски джихад“ – и съперничещата им Палестинска автономна власт на президента Махмуд Абас приветстваха приетата вчера от Съвета за сигурност на ООН резолюция, подкрепяща предложение за примирие в ивицата Газа, предаде Ройтерс.

В изявление „Хамас“ обяви, че е готова да сътрудничи с посредниците за прилагането на принципите, залегнали в плана. По-рано вчера групировката заяви, че е склонна да приеме само споразумение, което ще осигури прекратяване на войната в Газа, докато израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че е решен да продължи войната срещу „Хамас“.

„Хамас приветства съдържащото се в резолюцията на Съвета за сигурност, която утвърждава окончателното прекратяване на огъня в Газа, пълното изтегляне, размяната на пленници, възстановяването на Газа, връщането на разселените лица в районите, в които живеят, отхвърлянето на всякаква демографска промяна или намаляване на площта на ивицата Газа и доставката на необходимата помощ за нашия народ в ивицата“, се казва в изявление на въоръжената групировка.

Отделно „Ислямски джихад“ заяви рано днес, че гледа положително на резолюцията, особено по отношение на проправянето на път към постигане на цялостно прекратяване на агресията и пълно изтегляне на израелските сили от ивицата Газа.

„Хамас“ заяви също, че е готова да участва в непреки преговори за прилагане на принципите, „които са в съзвучие с исканията на нашия народ и съпротивата“.

В окупирания от Израел Западен бряг палестинското президентство приветства резолюцията, като заяви, че подкрепя „всяка резолюция, която призовава за незабавно спиране на огъня в Газа и запазва целостта на палестинската земя“.

BIG5, по информации на БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here