Беларус обяви готовност да използва специално ядрено оръжие

0
15

 

Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Беларус отбеляза, че ученията с Русия са един от начините за повишаване на готовността и потенциала на страната

 

Съвместните учения с Руската федерация с нестратегически ядрени сили показаха, че въоръжените сили на Беларус са готови да използват специално ядрено оръжие. Това каза началникът на Генералния щаб на Въоръжените сили на Републиката генерал-майор Павел Муравейко, предава ТАСС.

„Подобна подготовка и отработване на важни въпроси за използването на нестратегическо ядрено оръжие са един от начините за повишаване на нашата готовност и нашия потенциал. Ще обобщим резултатите, но сега мога да кажа уверено: подразделения и части на Въоръжените сили на Беларус са готови да използват специално ядрено оръжие“, цитира думите му пресслужбата на беларуското министерство на отбраната.

Генерал-майорът съобщи, че в рамките на учението оперативно-тактическите ракетни комплекси „Искандер“ са се „преместили в определени позиционни райони, получили са специални боеприпаси, стиковали са ги с бойни части и са заели стартови позиции, заемайки бойно дежурство по зададени цели“. „Нашата авиация извърши подобна дейност“, отбеляза той.

„Акцентът на нашето учение беше, че до последния момент командирите на полетите на авиацията не знаеха кой ще получи право да отработи учебно-бойни задачи и от кое летище ще действа авиацията, сигналът дойде буквално 30 минути преди старта на задачите и нашите летци изпълниха това събитие с достойнство и чест“, каза Муравейко и допълни: „Разбира се, рано е да обобщавам, но като началник на Генералния щаб мога да кажа: момчетата работиха добре“.

Според генерал-майора „всички стандарти за контрол, които трябваше да бъдат изпълнени, бяха изпълнени предсрочно, изпълнени ясно, без суетене“. „Удовлетворен съм от работата на нашите екипажи, нашите пилоти, нашия инженерно-технически състав“, подчерта началникът на беларуския генерален щаб.

По-рано руското министерство на отбраната обяви началото на втория етап от ученията на нестратегическите ядрени сили, по време на които се отработва съвместна подготовка на подразделения на въоръжените сили на Русия и Беларус за бойно използване на нестратегически ядрени оръжия.

преводи редакция: BIG5

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here