Главчев: България е готова да дари енергийно оборудване за 1 млн. лв. на Украйна

0
21

 

България е готова да дари енергийно оборудване от дружествата в групата на „Български енергиен холдинг“ ЕАД на стойност 1 млн. лева на Украйна, за да подпомогне възстановяването на производствените мощности в страната. Това обявиха служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на енергетиката Владимир Малинов в Берлин, съобщава БТА. 

Те добавиха, че в напреднала фаза е и процесът по продажба на оборудването за АЕЦ „Белене“. Обсъжда се и коридор за износ на електроенергия, произведена от България, за Украйна, така че да бъдат подпомогнати през зимните месеци домакинствата и администрацията, обясниха те.

Главчев изтъкна, че България работи по ускоряване на изграждането на „Вертикалния газов коридор“ и се обсъждат държавни гаранции за неговото реализиране. Проектът е важен не само във връзка със заместването на руския природен газ от 1 януари 2025 г., но и като знак на солидарност с Киев.

Във фокуса на изказването на служебният премиер по време на конференцията, провеждаща се в германската столица, бе и готовността на България да има конкретен принос за възстановяването на Украйна.

Димитър Главчев акцентира върху щетите за близо 1 трилион долара, които Киев понася заради непредизвиканата и незаконна пълномащабна военна агресия на Руската федерация. В съобщението на правителствената пресслужба се посочва, че войната е отнела живота на хиляди невинни украински граждани, в това число стотици деца. Разрушени са стотици хиляди домове, а също училища, културни и религиозни центрове, засегната е критична инфраструктура, което ограничава достъпа до електрическа и топлинна енергия, чиста вода и телекомуникации.

Главчев посочи, че български компании са готови да се включат в проекти за възстановяване на електроцентрали, електропреносни мрежи и газова инфраструктура в Украйна. Бизнесът ни има капацитета да участва също в дейности по изграждане на транспортна и водоснабдителна инфраструктура, строителство на жилищни и обществени сгради. Той отбеляза и необходимостта от пълноценно интегриране на Украйна в развитието на Пан-европейските транспортни коридори, което ще донесе съществени ползи, както за икономиката на Киев, така и за Европейския съюз (ЕС).

Главчев обърна внимание на мащабните щети върху околната среда, които също трябва да заемат важно място във възстановителните дейности в Украйна. Той припомни, че България е била една от първите страни, които са откликнали с конкретна помощ за преодоляване на бедствието, причинено от умишленото варварско разрушаване на язовир „Каховка“.

Страната ни има и подписан двустранен Меморандум за сътрудничество в областта на опазване на околната среда, в който се заявява ангажираността на България за съвместна работа в устойчивото управление на водите, защитата от наводнения, управлението на отпадъците, подобряване качеството на атмосферния въздух и опазване на природата. Опазването и възстановяването на културното наследство на Украйна е друго огромно предизвикателство. Български експерти могат да предложат така необходимата помощ за реставрация и консервация на пострадалите културни обекти в Украйна, се посочва в съобщението.

Главчев заяви, че партньорите на Украйна имаме не само волята и амбицията, но и капацитета, за да окажем така необходимата решителна подкрепа за възстановяването на страната от разрушенията, причинени от агресора. Той определи Механизма за Украйна „Ukraine Facility“ като мощен инструмент, с който ЕС разполага за дългосрочна подкрепа при възстановяването на Киев. Според него тази подкрепа ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо, при водещата роля на Украйна и нейните институции в процеса на определяне на непосредствените конкретни цели.

По-рано вчера украинският президент Володимир Зеленски призова в Германия за международна помощ в краткосрочен план за възстановяване на енергийната инфраструктура на страната и за дългосрочни инвестиции в енергийната система.

Източник: БТА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here