Ето кои са новите български евродепутати

0
19

 

Изтече срокът, в който избраните за евродепутати и за представители в 50-ото Народно събрание трябваше да декларират пред ЦИК дали избират Брюксел или София. ЦИК заседава, за да обяви разпределението на мандатите за българските представители в Европейския парламент.

ГЕРБ-СДС печели 5 евродепутатски места. След отказа на Росен Желязков да замине за Брюксел, евродепутатите от най-голямата партия за пореден мандат ще бъдат досегашните: Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Ева Майдел. А за първи мандат в Европарламента влиза главният секретар на СДС Илия Лазаров. Те всички се присъединяват към групата на Европейската народна партия (ЕНП).

ДПС получава три мандата. Би трябвало да влезе единият от двамата председатели на партията – Джевдет Чакъров, който води евролистата. Досегашният евродепутат и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючук и също досегашната евродепутатка Искра Михайлова. Джевдет Чакъров обаче е предпочел да остане в България, Искра Михайлова също е предпочела да бъде депутат в българското Народно събрание Така в Европарламента влизат Илхан Кючук, Танер Кабилов – бивш председател на младежката организация на ДПС, и петата в листата – Елена Йончева. Тя до момента беше евродепутат, но избрана с листата на БСП. Тримата евродепутати от ДПС ще бъдат част от групата на либералите.

ПП-ДБ също са с три места, но при тях има и силен преференциален вот. Така се получава, че в Брюксел заминават водачът на листата и бивш председател на Народното събрание Никола Минчев, който е получил достатъчно лични преференции. А другите двама ще бъдат Христо Петров (Ицо Хазарта) и Радан Кънев. И двамата с преференции изместват Стефан Тафров, Даниел Лорер и Деница Симеонова. Така без представител в Европейския парламент остава „Да, България“. До момента Радан Кънев беше част от групата на ЕНП и тъй като ДСБ е част от ЕНП, би трябвало да отиде там. Не е ясно обаче двамата от ПП – Никола Минчев и Христо Петров към коя група ще се присъединят, тъй като ПП декларираха желание, че искат да бъдат част от Либералите и вероятно ще отидат към тази група.

Три места в Европарламента печели и „Възраждане“. Там отиват Станислав Стоянов, досегашният журналист от БНР Петър Волгин и Рада Лайкова. Според Волгин тепърва предстои да се разбере към коя група в ЕП ще се присъединят. Те за първи път ще имат евродепутати и в момента водят разговори с представители на различни политически сили.

БСП остава само с двама евродепутати, след като досега имаше четирима представители. В ЕП отиват Кристиян Вигенин, който вече е бил евродепутат в по-предишен мандат (бил е и външен министър), и Румен Гечев. Ако някой от двамата се е отказал, тогава ще отиде Цветелина Пенкова, която беше евродепутат и до момента. Те ще се присъединят към групата на Социалистите и демократите.

„Има такъв народ“ изпращат един представител и това най-вероятно е водачът на листата им Ивайло Вълчев.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here