Петър Волгин – шампион по преференции от евроизборите със 71 224 лични гласа

0
19

 

Вторият в листата на „Възраждане“ за Европейския парламент – водещият от БНР Петър Волгин, е шампион по преференции от вота за евродепутати от 9 юни. Данните на ЦИК след окончателната обработка на протоколите от секционните показват, че лично за него са гласували 71 224 души. Това са почти една четвърт от всички гласове за „Възраждане“ за евровота.

Водач на листата на „Възраждане“ беше Станислав Стоянов. Той заедно с водещия на „12 плюс 3“ Волгин и трета в листата Рада Лайкова са вероятните евродепутати от партията на Костадин Костадинов в новия Европейски парламент. Партията е с трети резултат на евровота с 13.98% от гласовете.

Волгин има повече лични преференции от водача на листата на ГЕРБ за евроизборите Росен Желязков. Той е събрал 70 800 лични гласа от общо близо 474 000 бюлетини за партията. От формацията на Бойко Борисов успяха да вкарат 5-ма свои представители в ЕП с първи резултат от 23.5% от гласувалите.

Водачът на евролистата на коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ Никола Минчев е успял да събере 44 764 лични гласа при общо 290 792 гласа за формацията. Както Mediapool писа, в листата на формацията има пренареждане на местата зарази преференции. За петия – досегашния евродепутат от ДБ/ЕНП Радан Кънев, са гласували 36 978 души, с което той би трябвало да е вторият представител на ПП-ДБ в ЕП. 25 541 лични гласа има бившият народен представител от ПП-ДБ Христо Петров – Хазарта, който би трябвало също да влезе в европарламента.

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров е събрал 9846 преференции. Вторият в листата на движението Илхан Кючук има 8304 лични гласа. Общо гласовете за евролистата на ДПС са 295 052. Петата в евролистата на ДПС Елена Йончева има едва 4041 преференции и не пренарежда листата на партията, което означава, че няма да е част от ЕП, освен ако двама от тези пред нея не се откажат да стават еводепутати.

Източник: mediapool.bg

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here