Президентът: Не коментирам паник атаките на който и да е политически лидер

0
17

 

„Как да свикам НС и консултации? Лидерите се скриха по Фейсбук, други се разбягаха из селата, трети хванаха гората“, заяви още Радев

Президентът Румен Радев не даде отговор кога ще свика новия парламент и консултации с политическите сили преди връчването на мандатите. Радев даде да се разбере, че и той самият няма яснота, защото политическите лидери са се изпокрили.

„Че как да ги свикам /б.р. – консултациите/?! Те едните лидери се скриха във Фейсбук, другите се разбягаха по селата, трети хванаха гората – чакам ги да се върнат!“, коментира от Шабла държавният глава, където наблюдава учебни стрелби.

Намекът му беше по адрес най-вече на първите три политически сили, чиито лидери благодариха на избирателите през социалната мрежа, но не дадоха пресконференции след изборите „2 в 1“. Очевидно Радев визира и Борисов, който на другия ден след вота посети селски манастир, а Кирил Петков събра актива на ПП високо в планината, далеч от медии и без партийни пиари.

В отговор на въпрос за острите думи на лидера на ДПС Делян Пеевски по негов адрес и подозрението, че иска едноличната власт през президентска република, Румен Радев отсече: „Не коментирам паник атаките на който и да е политически лидер. Тук думата има медицината“.

Той упрекна политическите партии, че заради тях е толкова драстичният спад на избирателната активност. И добави, че очаква техния анализ, тъй като в една парламентарна република отговорност носят партиите, спечелили изборите.

„Защо изгониха гражданите от урните, защо се стигна до тази дълбока пропаст между хората и политическите партии?“, попита риторично президентът. Според него отказът на хората да гласуват е заради това, че е налице противоречие между поведението и действията на партиите, след като вече са минали изборите.

„Отказът на мнозинството български граждани да участват в изборите, е ясен показател, че не се идентифицират с предизборните послания, с черния ПР по време на кампанията и поведението и действията на партиите след изборите. Защото хората виждат тези дълбоки противоречия. В една парламентарна република от политическите партии, спечелили изборите, зависи как ще се развива една държава. Тяхна е отговорността и не могат да избягат от нея“, категоричен е президентът.

Радев направи коментар и на появата на „Величие“ и изненадващото влизане на новородената формация в парламента, като отново стовари отговорността върху системните политически партии.

„Явно провалът на системните политически партии тласкат все повече български граждани към наказателен вот и към търсене на алтернатива“, заключи президентът. Румен Радев обаче обърна внимание, че всяка една такава новопоявила се формация в Народното събрание тепърва ще трябва да отстоява своята позиция и роля.

източник: dir.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here