Путин: Денят на Русия трябва да се празнува като символ на приемствеността на нейната хилядолетна история

1
19

 

Президентът припомни, че руският народ винаги е преодолявал „всички трудности, препятствия и несгоди, създал и увеличил величието на Отечеството“

„Денят на Русия трябва да се празнува като символ на неприкосновеността и приемствеността на държавността на Руската федерация“. Това изтъкна руският президент Владимир Путин на церемонията по награждаването на Героите на труда и носителите на държавни награди за 2023 г., предава ТАСС.

„Това е празник в чест на нашата Родина. Празнуваме го с уважение към нашата страна, с преклонение пред нейната многовековна история, заветите на нашите предци, техните постижения и победи. Славата и суверенната мощ на Древна Рус се развиват и укрепват през най-великите епохи на Московското царство, Руската империя и Съветския съюз. И всички тези етапи са едно неразривно цяло със съвременна Русия“, подчерта Путин.

„Затова смятам за необходимо и исторически правилно празнуването на Деня на Русия като символ на неразривността на хилядолетния път на нашето Отечество“, добави руският президент.

„Руската държавност е преминала през много трудни, дори трагични периоди, но нашият народ винаги е преодолявал всички трудности, препятствия и несгоди, създавал и увеличавал величието на Отечеството. Единството на руснаците, техният патриотизъм и отговорност за съдбата на Родината са опора на бойците от специалната военна операция“, каза още Владимир Путин.

„В трудни времена за страната ни отново ни обединява патриотизмът и отговорността за съдбата на Родината“, отбеляза президентът, „Те служат като надеждна опора за участниците в специална военна операция“.

„Цялата ни страна, нашият многонационален народ подкрепя нашите герои“, добави Путин и отбеляза, че „видните граждани на Русия, които днес ще бъдат наградени със златни медали на Герои на труда и значки на лауреати, са верни на традициите на единството и на това да се работи за общото благо.”

По-рано днес Владимир Путин обсъди в телефонен разговор с президента на Беларус Александър Лукашенко въпроси на отбраната и сигурността. Двамата президенти са обменили и мнения за ситуацията в региона, съобщиха от пресслужбата на беларуския президент.

„По време на разговора държавните глави обсъдиха като отделен блок въпросите на отбраната и сигурността като цяло“, се казва в съобщението, цитирано от ТАСС.

Президентите са обменили мнения „за ситуацията в региона и перспективите за неговото развитие“. Обсъдена е и съвместна работа и области на сътрудничество в чужбина, извън съюзната държава, както и икономически въпроси и изпълнението на договореностите в областта на икономиката и сигурността.

превод и редакция: BIG5

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here