Унгария е против плана на НАТО за Украйна, но няма да го блокира

0
14

 

Унгария се противопоставя на тези планове с обяснението, че те ще доведат до война срещу Русия

 

Унгария няма да блокира решения на НАТО за военна помощ за Украйна. Това стана ясно след среща на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг с премиера Виктор Орбан в Будапеща, предава БНТ.

Плановете на НАТО предвиждат координирани доставки на оръжие и оборудване, които постъпват от така наречената „Група Рамщайн“ – ад хок обединение на около 50 държави, начело със Съединените щати.

Предложението включва обучение на украински военни.

Унгария се противопоставя на тези планове с обяснението, че те ще доведат до война срещу Русия.

Не е ясен механизмът, по който Будапеща няма да взема участие в подкрепата за Киев. Решенията в НАТО се вземат с консенсус, което означава, че всяка държава има право на вето.

„Премиерът Орбан ясно даде да се разбере, че Унгария няма да участва в усилията на НАТО за координирана военна помощ за Украйна. И аз приемам тази позиция. Унгарски военни няма да участват в тази дейност, унгарски средства няма да бъдат използвани за извършването им. В същото време министър-председателят ме увери, че Унгария няма да пречи на тези усилия, като даде възможност на другите да се включат в тях“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Унгария няма желание да блокира решения на НАТО, които, въпреки че се различават от нашата трезва преценка на ситуацията, са споделяни и одобрявани от останалите членове на Алианса. Поисках от г-н Столтенберг да изясни, че всяко военно действие извън територията на НАТО, съобразено с правилата на пакта и нашите закони, ще бъде само доброволно. Генералният секретар потвърди това и Унгария получи гаранциите, от които имаше нужда“, допълни унгарският премиер Виктор Орбан.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here