В Швейцария ще прахосват време за поддържане на антируската психоза, каза руския зам.-министър на външните работи

0
13

 

Александър Грушко нарече предстоящата среща за Украйна „нелепи задкулисни игри“

 

Конференция за конфликта в Украйна в Швейцария ще бъде загуба на време, което ще бъде прахосано за „поддържане на антируската психоза“. Това каза заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко в интервю за „Известия“.

„Това са напълно нелепи задкулисни игри, виждат се с просто око. Вече е ясно, че това ще е загуба на време, някакво действие, чиято стойност е нулева, но което ще се използва максимално за поддържане на антируска психоза“, каза той.

„Ако Западът имаше интерес от мир в Украйна, неговата линия щеше да е съвсем друга. Украйна не ги интересува. Те са готови да се разделят с нея, за тях тя е само инструмент в стратегическата борба, която те започнаха с Руската федерация. И ние разбираме защо те трескаво търсят оправдание за тази линия: общо страните от ЕС са отделили 147 милиарда евро за подкрепа на Украйна, включително военна подкрепа. Трябва по някакъв начин да обясним на обществото за какво са похарчени тези гигантски пари, изтеглени от икономиката. И за това са ни нужни ужасяващи истории, че ако Русия победи в Украйна, тя ще стигне до Полша, балтийските държави и извън тях. Украйна за тях е само инструмент в тази война“, коментира руският зам.-министър на външните работи.

Според Грушко целта на конференцията за Украйна в Швейцария ще бъдат снимки, в които „трябва да има хора и знамена, колкото повече, толкова по-добре“. „Ето защо те използват толкова примитивни средства, за да привлекат там представители на глобалния Юг, извеждайки на преден план не формулата на Зеленски, каквато всъщност имат предвид организаторите, а второстепенни въпроси. Вие сте за продоволствената сигурност, за безопасността на атомните електроцентрали и подкрепяте размяната на затворници? „Добре, тогава елате да поговорим“, обясни той.

„Всичко, което НАТО прави в тази област днес, казано направо, е подготовката на алианса за евентуален военен сблъсък с Русия. И ученията, които се провеждат, показват точно, че сега всички концепции за сигурност, основани на сътрудничество, са отхвърлени и НАТО се върна към схемите за сигурност от Студената война“, коментира още руският заместник-министър на външните работи.

„И накрая, да си кажем нещата направо: алиансът отприщи хибридна война срещу Руската федерация. В икономическата сфера срещу страната ни са въведени хиляди незаконни санкции, в идеологическата – демонизирането на Русия, където един от последните крещящи примери е съобщението, че ако НАТО претърпи поражение в Украйна, то на следващия ден Русия ще със сигурност нахлуват в Полша и балтийските страни, чиято независимост признава СССР“, подчерта Александър Грушко.

По отношение руските ядрени учения, външният зам.-министър коментира:

„Бих предложил на журналистите да разлистят малко историческите книги и да разгледат някои документи. Мисля, че това ще помогне да се разбере настоящата ситуация. Ако говорим за тези учения, които споменахте – „Stalwart Defender – 2024“ – наистина това са най-мащабните маневри, които са се провеждали в последно време. 90 хиляди души, 32 държави, 80 бойни самолета, 50 бойни кораба и около 1,2 хиляди бронирани машини. Като част от тези учения бяха организирани цяла поредица от други взаимосвързани маневри, по време на които бяха проведени и настъпателни операции. Такава показна демонстрация на силата на НАТО и в същото време опит за военен натиск върху Русия“.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here