Мъск призова украински НПО-та да бъдат признати за терористи

0
13

 

Миналата седмица украинска неправителствена организация публикува „черен списък“ с 76 организации и 391 американци, които критикуват помощта за Киев

 

Предприемачът Илон Мъск предложи да бъдат признати за терористи членовете на организация с нестопанска цел (НПО) в Украйна, които създадоха черен списък на американски политици, които критикуват помощта за Киев. Той написа това в коментарите под съобщение на конгресмена Джим Банкс на страницата му в X (бивш Twitter). „Това е добра първа стъпка. Те трябва да бъдат добавени към списъка на санкционираните терористични организации“, каза Мъск.

Така бизнесменът коментира изявлението на кандидата за поста представител на щата Индиана от Републиканската партия Джим Банкс, който каза, че съответната комисия на Камарата на представителите на САЩ е постигнала решение за спиране на финансирането на украински организации, които съставят „черни списъци“ на американски политици, които се противопоставиха на подкрепата за Киев.

Миналата седмица украинска НПО публикува списък с американски фигури, които критикуват помощта за Украйна. Той включваше 76 организации и 391 лица, включително Доналд Тръмп, Илон Мъск и някои конгресмени.

Освен това Илон Мъск подкрепи предложението на бившия кандидат за президент на САЩ Вивек Рамасвами да се провери Американската агенция за международно развитие (USAID), която финансира организации с нестопанска цел в Украйна.

„Време е да одитираме USAID и всички други агенции, които хвърлят на боклука доларите на нашите данъкоплатци“, пише Рамасвами.

Републиканската партия е основният противник на подкрепата за Украйна. Както Хаким Джефрис, лидер на демократите в Камарата на представителите на САЩ, отбеляза на 6 май, проруската фракция набира скорост сред републиканците . Той вярва, че конгресменът Марджъри Тейлър-Грийн ръководи тази фракция.

По-късно, на 21 май, Грийн отбеляза, че не си струва да бъдат принуждавани данъкоплатците на САЩ да финансират украинското правителство с 1 милиард долара на месец и около 200 милиарда долара за конфликт, който украинците не могат да спечелят.

В същото време, на 5 юни, FT научи за намерението на САЩ да отпуснат 50 милиарда долара на Киев, когато ЕС разшири санкциите срещу Руската федерация. Според вестника това предложение на Вашингтон ще бъде обсъдено в сряда на виртуална среща на европейските финансови министри.

На 20 април беше съобщено, че представители на Републиканската и Демократическата партия по време на гласуването на пакета от помощи за Украйна са се скарали за украинските знамена, които някои демократи внесоха в залата. Според Fox News демократите започнали да развяват украински знамена, а републиканецът Марк Молинаро, който ръководел вота, ги обвинил в нарушаване на протокола.

През февруари бившият президент на САЩ Доналд Тръмп призова за помощ за дълга на Украйна . Той препоръча на Киев да отпусне заем от 60 милиарда долара. Тръмп също изрази мнение, че никоя чужда държава не трябва да получава безвъзмездна помощ .

Западните страни увеличиха военната и финансова подкрепа за Украйна на фона на руската специална операция за защита на Донбас , чието начало беше обявено на 24 февруари 2022 г. от Владимир Путин след влошаване на ситуацията в региона поради обстрел от украинската армия. Но напоследък на Запад все по-често се чуват изявления за необходимостта от намаляване на подкрепата за Киев.

BIG5, по информации на „Известия“ и ТАСС

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here